Комисии проверяват фасадите на старите сгради и летните градини по пешеходната зона

2852

    Проверката на състоянието на сградите по протежението на цялата пешеходна зона и на това дали площите на летните градини на заведенията отговарят на разрешените ще приключи до дни, съобщи кметът  Георг Спартански пред медии. След лично направена от него обиколка в централната градска част той назначи две комисии, които вече правят огледите.
    Най-сериозното констатирано нарушение е преустройствата вътре и около сградата на комплекс „Фейс”, която е паметник на културата, където е изградена лятна градина върху публична общинска собственост.
   „Това бе абсолютна наглост от страна на собствениците, защото се оказа, че разрешение от страна на Община Плевен няма, нито са подавани документи за искане на такова. Няма разрешение и от Националния институт за недвижимо културно наследство. Освен това строителната фирма няма необходимия за извършване на дейностите лиценз. Няма да позволя да бъдат извивани ръцете на Общината и да ми бъде оказван натиск с цитиране на имена на министри или депутати. Всички трябва да са равни пред реда и закона”, беше категоричен кметът.
    Комисиите ще инспектират също поставени тенти, навеси, рекламни съоръжения, квадратура на летни градини за наличие на разрешителни, спазване на указаната площ, срок на договор, платени такси и т.н.
       Собствениците на къщи по Старата главна улица, които трябва да извършат необходимите ремонти за обезопасяване и привеждане на фасадите в добър вид, ще получат официални писма със срокове. Ако не бъдат извършени дейностите по предписанията, ще се предприемат административни мерки и санкции от страна на Община Плевен, обясни г-н Спартански.

Свалете в PDF