Спортните клубове остават без пари, съветниците отхвърлиха вариантите за финансирането им

2057

   Общинските съветници отхвърлиха на вчерашната сесия и двата предложени им варианта за разпределение на 195 000 лв. за финансово подпомагане на спортните клубове за 2016 г. Според предложението, внесено от кмета на Община Плевен Георг Спартански, 145 000 лева от общата сума трябваше да бъдат разпределени между 30 спортни клуба. Предвидените в правилата за отбор от Висша лига 50 000 лева трябваше да останат към резерва на група „Физическа култура и спорт”, тъй като единственият представител, отговарящ на това условие - Баскетболен клуб „Спартак - Плевен”, има неуредени финансови задължения и запорни съобщения. В хода на изложението стана ясно, че от 2015 г. тимът има нова регистрация - „Спартак - Пл”, и средствата няма да бъдат запорирани.
   Второто предложение за разпределение беше внесено от ПК по „Младежки дейности, спорт и туризъм” към Общински съвет - Плевен с председател Цветан Антов. Според разчетите, парите на 12 клуба се намаляват спрямо предложеното от местната администрация, 17 остават без изменение, а 1 е с увеличение. В предложението на комисията подпомагането на баскетболния „Спартак - Пл” трябва да е с 65 000 лв.
   След гласуването стана ясно, че никое от предложенията не е одобрено и така никой от спортните клубове на този етап няма да получи финансиране. Кметът Георг Спартански заяви категорично, че клубовете са имали възможност да разпределят парите, но не са го направили, затова той няма да внася повече предложения по темата. „Първо, клубовете отказаха сами да си разпределят парите, второ –бламират се усилията на администрацията, без да има насреща разписани критерии, за да покажете, че те са по-добри. Вие сте съветници и вие ще кажете как да се реши ситуацията, клубовете няма да се сърдят на администрацията. Направете критерии и разделете средствата и ако ме убедите, че е законосъобразно, ще разпоредя на финансовият отдел да плати”, добави г-н Спартански.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Над един милион хороводни стъпки със северняшки хора събират плевенчани

Над един милион хороводни стъпки…

понеделник, 26 септември 2022
109

Инициативата „Открий своя спорт“ организира Община Плевен в Европейската седмица на спорта

Инициативата „Открий своя спорт“ организира…

понеделник, 26 септември 2022
65

ИЗВЪРШВА СЕ  ТРЕТОТО ЗА ГОДИНАТА МИЕНЕ НА УЛИЦИТЕ В ПЛЕВЕН

ИЗВЪРШВА СЕ ТРЕТОТО ЗА ГОДИНАТА…

вторник, 20 септември 2022
757

 Отлага се обявеният на 21 септември  концерт  по повод Деня на Независимостта

Отлага се обявеният на 21…

понеделник, 19 септември 2022
1793