Плевен отново ще се включи в Националната кампания за борба с хипертонията

2579

   Артериалната хипертония е една от най-разпространените и същевременно най-коварни болести поради множеството неблагоприятни последствия, до които води безсимптомно. В резултат настъпват тежки, а в много случаи и смъртоносни усложнения като мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, нарушения на бъбречната функция, проблеми, свързани с бременността, увреждания на очите и др.
   Всяка година 17 май – Световен ден за борба с хипертонията, протича под различно мото с цел повишаване информираността на гражданите по различни въпроси, свързани с високото кръвно налягане. Тази година Българска лига по хипертония (БЛХ) избра бъбречните заболявания да бъдат във фокуса на националната кампания за отбелязване на Световния ден на хипертонията, тъй като нарушенията на бъбречната функция са едни от най-тежките й усложнения.
   На 17 май за десета поредна година у нас ще се проведе Национална кампания, организирана от Българската лига по хипертония в партньорство с Българското нефрологично дружество, Българския червен кръст, Microlife България и Асоциацията на студентите медици в България. От 10.00 до 16.00 часа в единадесет града от страната, сред които и Плевен, ще проведе кампания на открито под мотото „Нормалното кръвно налягане – здраве за бъбреците”. В специални пунктове гражданите ще бъдат консултирани безплатно за проблеми, свързани с хипертонията и бъбречните заболявания, ще се правят безплатни измервания на тегло, талия и кръвно налягане с медицинска техника, която по време на измерването засича наличие на предсърдно мъждене – най-опасната аритмия, предизвикваща друго тежко усложнение - мозъчен инсулт.
   В Плевен пунктът ще е на площад „Възраждане” до фонтаните.

Свалете в PDF