Клаус Йоханис се поклони пред паметта на румънските воини освободители

2855

Клаус Йоханис се поклони  пред паметта на румънските воини освободители

Президентът на Румъния положи цветя в знак на признателност и в криптата на Мавзолея, след което се подписа в Почетната книга на Община Плевен в Актовата зала на местната администрация. „За мен като Президент на Румъния е голяма чест да съм гост на град Плевен. Плевен е символ на героизма на румънските воини и българските доброволци, които през лятото и есента на 1877 година се сражаваха храбро в битките при Гривица, Опанец, Пордим и други населени места в съдбовен момент за Освобождението на България от османско господство. Много румънски воини и офицери са дали живота си в тези боеве. Тяхното име и героизъм остават безсмъртни в историческите страници на традиционно приятелските отношения между румънския и българския народи. Благодаря на град Плевен и на дирекция „Военноисторически музеи” за съхраняването на паметниците на румънската бойна слава”, написа в книгата г-н Йоханис.


В Актовата зала г-н Георг Спартански връчи на госта Почетния плакет на кмета на Община Плевен. Н. Пр. Клаус Йоханис заяви, че за него е особена чест да гостува в Плевен и заедно с домакините да почетат паметта на загиналите за свободата на България румънски воини. Румънският президент изрази задоволство, че тясното сътрудничество между двете държави продължава и че посланието в рамките на посещението му в България е кратко и ясно – да си сътрудничим. Гостуването на Н. Пр. Клаус Йоханис продължи с посещение в двора на къща-музей „Цар Освободител Александър II”, където той поднесе венци пред паметниците на генерал Кристодор Черкез и капитан Николае Мърчиняну Валтер. Почетена беше паметта и на падналите в битката край Гривица с поднасяне на венци пред Монумента на загиналите румънски воини. В мавзолея беше отслужена панихида, след което гостите поднесоха цветя и в криптата му. Още за кръвопролитните боеве Н. Пр. Клаус Йоханис научи в музея в Гривица. Кметът на Община Плевен Георг Спартански подари на госта реликви от бойното поле, където са се водили битките. „Не сме забравили подвига на румънските воини и сме благодарни за тяхната саможертва в името на нашата свобода. Ще славим вечно героите!”, каза г-н Спартански. По-късно Н. Пр. Клаус Йоханис и официалната румънска делегация посетиха и град Пордим. В двора на къща музей „Негово кралско Величество Карол I” поднесоха цветя пред бюст паметниците на румънските герои майор Георге Шонцу и редник Йон Григоре Алукъй.


Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Покана за провеждане на консултации за съставите на СИК на територията на община Плевен

Покана за провеждане на консултации…

четвъртък, 25 април 2024
123

Плевен с писмо до финансовото министерство целеви средства от общинския бюджет да се ползват за ремонт на общински пътища

Плевен с писмо до финансовото…

четвъртък, 25 април 2024
144

Плевен има нов почетен гражданин – професионалният боксьор Йосиф Панов

Плевен има нов почетен гражданин…

четвъртък, 25 април 2024
211

Изложба с детски творби от конкурс за Великден ще бъде открита на 25 април

Изложба с детски творби от…

сряда, 24 април 2024
186