Паметникът на Данаил Попов беше открит с шествие и водосвет

2927

Паметникът на Данаил Попов беше открит с шествие и водосвет

Водосвет беше отслужен от свещеници от храм „Св. Параскева”. Д-р Галя Цветкова, председател на Сдружение „Васил Левски” и зам.-председател на Общински комитет „Васил Левски”, благодари за реализирането на идеята на Община Плевен, на общинските съветници, на Областна администрация, както и на множеството дарители, включили се с парични средства, безвъзмезден труд или изпълнение на дейности. Д-р Цветкова припомни, че само за около 8 месеца са събрани близо 14000 лв. След проведен от сдружението конкурс беше избран предложеният от арх. Иво Петров и скулптора Красимир Рангелов проект за паметник.

Монументът беше открит от кмета Георг Спартански, от д-р Цветкова и почетния председател на сдружението Васил Копчев.

„За мен е голяма чест да присъствам тук – не като кмет на Плевен, а като обикновен гражданин. Моят личен принос към откриването на този паметник е съвсем минимален, не съм участвал и в организацията. Нещата тук са се случили изключително с гражданската инициатива на плевенчани. Това е и моята идея по време на краткото време, в което аз ще кметувам – гражданите да вземат инициативата в свои ръце, да се почувстват субекти на този град, те да решават, да имат потребност да увековечават паметта на плевенските герои за поколенията. Защото народ, който не пази и не помни своето минало и не го почита, няма бъдеще”, се обърна към хората г-н Спартански.

Учениците от НУ „Отец Паисий” – Плевен, са изявили желание да се грижат за паметника на Данаил Попов и за пространството около него.

Свалете в PDF