Ростов на Дон, Руска Федерация

Ростов на Дон, Руска федерация

Ростов на Дон е град в югозападната част на Русия.

Градът е център на Ростовска област и Южен федерален окръг. Разположен е на река Дон, на 46 км от нейното вливане в Азовско море. Ростов на Дон  е важен речен, въздушен, шосеен и железопътен транспортен възел.

Река Дон е основна корабна линия, свързваща югозападна със северна Русия. Ростов на Дон е търговско пристанище за руски, италиански, гръцки и турски търговци, продаващи например вълна, пшеница и масло. Също така е важно речно пристанище за пътниците. Земеделският район Ростов на Дон произвежда една трета от руското растително масло от слънчоглед

Най-забележителната архитектурна особеност на централната част на града е катедралата Рождество Богородично (1860–1887), проектирана от Константин Тон .

Колекциите  на Художествената галерия и Музея на изкуствата включват някои творби на Репин, Суриков, Перов, Левитан, Айвазовски, както и на съвременни ростовски художници.

Градът разполага и с други инфраструктурни съоръжения:  седем стадиона, Дворец на спорта, цирк, зоопарк,  ботанически градини и паркове. В Ростов на Дон се  намира Научноизследователския център на Северен Кавказ и редица научноизследователски институти. Градът е дом и на верига кафе Starbucks, истинска рядкост в този географски район на Русия.

Население:  1 137 704  души

Договор за сътрудничество между Община Плевен и Ростов на Дон е подписан  на 04.02.1993 г.

Ростов на Дон  в Интернет:


www.rostov-gorod.ru

https://www.facebook.com/groups/1436686129962720