ТСУ и С 94И-3768/04.05.2016 г. ДО ИВАЙЛО ДРАГАНОВ СТОЯНОВ УЛ. „КОЗЛОДУЙ”18 ЕТ.3 ГР.ПЛЕВЕН

1409

Уважаеми дами и господа,

Комисия, назначена със Заповед №РД-12-146 от 26/02/2016г. на Зам. кмета на Община Плевен извърши оглед на сградите – паметници на културата, разположени в централната част на град Плевен и установи състоянието на обектите.

Сградата с административен адрес: пл. „Свобода” №3, разположена в УПИ ХV-5060, кв.117 по плана на гр. Плевен е недвижима културна ценност /НКЦ/, с №45 съгласно Данните от Националния регистър  на недвижимите културни ценности - недвижими паметници на културата / предоставени с писмо № 0800-965(3)/11.01.2016г от НИНКН-София. Сградата е архитектурно-строителна НКЦ с предварителна категория – „за сведение” и е елемент на „групов паметник на културата”.

Към настоящия момент сградата е с лошо състояние на фасадната стена към пл. „Свобода”: изронена мазилка по стените на резалита; олющена, подкожушена мазилка по тухлени пиластири на І етаж; частични облицовки от сиви мраморни плочи на І-ви етаж; участъци с облицовки от рекламни пана на І етаж; амортизирана тента и сенник от червени поли-карбонатни плоскости; монтирани външни тела на климатици и кафе машини. Изключително обезпокоително е това, че на ІІІ-ти и ІV-ти етажи е предприета подмяна на дограмата, без да се направи усилие да се запази члененето на оригиналната.  По фасадната стена има черни петна от течове. Фасадните бои са загубили цветност.

Необходими са реставрация и оцветяване на фасадната стена към пл. „Свобода” след съгласуване с Министерство на културата.

Единичните и груповите недвижими културни ценности с техните граници и охранителни зони формират защитени територии за опазване на недвижимото културно наследство. Инвестиционните проекти и искания за намеси в защитени територии за опазване на културното наследство се одобряват и строежите се изпълняват по реда на Закона за устройство на територията след съгласуване по реда на чл. 84, ал. 1 и 2 от Закона за културното наследство /ЗКН/, както следва:

1. в единични културни ценности и в техните граници:

а) визи за проектиране, инвестиционни проекти за: консервация, реставрация, адаптация, експониране, реконструкция по автентични данни, пристрояване, надстрояване, конструктивно укрепване, делба, промяна на предназначението, ремонти и преустройства, цветови фасадни решения, художествено осветление, паркоустройство и благоустройство;

в) искания и документация за извършване на текущи и аварийни ремонти и укрепителни работи;

г) схеми и проекти за преместваеми обекти, включително за настилки, огради, чешми, улично осветление и други елементи на градското обзавеждане, рекламни и информационни елементи, както и електрически и газификационни табла, външни климатични съоръжения, антени на мобилни оператори;

 

Предвид горното следва:

Да се предприемат незабавни действия свързани със задължението ви по чл.195 от Закона за устройство на територията /ЗУТ/, да поддържате сградата в добро техническо състояние. Да обезопасите незабавно местата с ронещи се мазилка и тухли.

В 7 дневен срок да се представят в Община Плевен съгласувателните писма от Министерство на културата относно извършените ремонти, в т. ч. нови дограми, преустройства, разрешенията за поставяне на рекламни елементи, климатици, тенти и сенници.

В 14 дневен срок да бъдат премахнати всички рекламни елементи, климатици и други подобни, които са монтирани по фасадата и не се ползват. При липса на съгласувателни и разрешителни документи за окачените по фасадата елементи и монтираните нови дограми да предприемете действия по реда на чл.84, ал.1 и 2 от ЗКН, като ни уведомите писмено за същото.

В едномесечен срок да се поиска виза за проектиране на фасадна реставрация и  цветово решение, което в двумесечен срок да представите в НИНКН за становище.

Обръщаме Ви внимание, че ремонтните работи по сгради – паметници на културата с категория „сведение” следва да бъдат извършвани от строителна фирма, регистрирана в Камарата на строителите в България за група строежи „Паметници” по чл. 137, ал.1, т.4, буква Е и т.5, буква Е от ЗУТ.