Писмо - ТСУ и С 94С-3851-1/19.05.2016 г.

1633

ТСУ и С 94С-3851-1/19.05.2016 г.

 

ДО

СТЕФАНКА НИКОЛОВА СТОЯНОВА

УЛ. „ХАН ОМУРТАГ”16

ГАБРИЕЛА КРЪСТЕВА КОЛАНДЖИЕВА

БУЛ. „ВИТОША”176

МЛАДЕН МЛАДЕНОВ ЧАВДАРОВ

БУЛ. „ДОНДУКОВ”69

ЖИВА ЦВЕТАНОВА КОЛАНДЖИЕВА-ДЕНЕВА

УЛ.”УЙЛЯМ ГЛАДСТОН”58

ДИМЧО СТАНЧЕВ ДОМУСЧИЕВ

УЛ. „ХАН ОМУРТАГ”16

ГР.СОФИЯ

Н-ЦИ БОЯН ДИМОВ ДЖИКОВ

НИКОЛАЙ БОАНОВ ДЖИКОВ

С.РЕСЕН,ОБЛ.В.ТЪРНОВО

П.К.5060

 

КОПИЕ ДО

МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА

НИНКН - СОФИЯ

 

Уважаеми дами и господа,

Комисия, назначена със Заповед №РД-12-146 от 26/02/2016г. на Зам. кмета на Община Плевен извърши оглед на сградите – паметници на културата, разположени в централната част на град Плевен и установи състоянието на обектите.

Сградата с административен адрес: пл. „Свобода” №6, разположена в УПИ ХІІ-5063, кв.117 по плана на гр. Плевен е недвижима културна ценност /НКЦ/, с №48 съгласно Данните от Националния регистър  на недвижимите културни ценности - недвижими паметници на културата/ предоставени с писмо № 0800-965(3)/11.01.2016г от НИНКН-София. Сградата е архитектурно-строителна НКЦ с предварителна категория – „за сведение” и е елемент на „групов паметник на културата”.

Към настоящия момент сградата е с относително добро състояние на фасадната стена към пл. „Свобода” за І-ви и ІІ-ри етажи. За разлика от тях партерният етаж е тотално префасадиран с облицовки и козерки, присъстващи агресивно в публичното пространство. На един от пиластрите е откършена част от мазилката и изкъртена тухлената стена под нея. По стената на І и ІІ етаж има множество изоставени метални конструкции – носачи за външни тела на климатици. На част от прозорците са монтирани външни ролетни щори. Балконите са в лошо конструктивно състояние. Поради нарушена водоплътност на настилката, е настъпило преувлажняване, опадане на мазилка от дъната им, оголване на метални носещи греди и ръждясване на същите. Балконите се нуждаят спешно от ремонт. Едроразмерните реклами подлежат на съгласуване с Министерство на културата.

Единичните и груповите недвижими културни ценности с техните граници и охранителни зони формират защитени територии за опазване на недвижимото културно наследство. Инвестиционните проекти и искания за намеси в защитени територии за опазване на културното наследство се одобряват и строежите се изпълняват по реда на Закона за устройство на територията след съгласуване по реда на чл. 84, ал. 1 и 2 от Закона за културното наследство /ЗКН/, както следва:

  • в единични културни ценности и в техните граници:

а) визи за проектиране, инвестиционни проекти за: консервация, реставрация, адаптация, експониране, реконструкция по автентични данни, пристрояване, надстрояване, конструктивно укрепване, делба, промяна на предназначението, ремонти и преустройства, цветови фасадни решения, художествено осветление, паркоустройство и благоустройство;

в) искания и документация за извършване на текущи и аварийни ремонти и укрепителни работи;

г) схеми и проекти за преместваеми обекти, включително за настилки, огради, чешми, улично осветление и други елементи на градското обзавеждане, рекламни и информационни елементи, както и електрически и газификационни табла, външни климатични съоръжения, антени на мобилни оператори;

 

Предвид горното следва:

В 7 дневен срок да се представят в Община Плевен съгласувателните писма от Министерство на културата относно извършените ремонти, в т. ч. тоталното префасадиране на партерния етаж и разрешенията за поставяне на рекламни пана, климатици, ролетни щори.

При липса на съгласувателни и разрешителни документи за окачените по фасадата климатици и монтираните нови облицовки и реклами на партерен етаж да предприемете действия по реда на чл.84, ал.1 и 2 от ЗКН в 15 дневен срок, като ни уведомите писмено за същото.

 

С уважение:

                            арх. Св. Митев

                            Главен архитект

на Община Плевен