Започва второто издание на ножаро-ковашкия пленер „Огън и искри“ в Плевен

80

Започва второто издание на ножаро-ковашкия пленер „Огън и искри“ в Плевен

       От днес до 29 септември 2024 г. за втора поредна година плевенчани и гостите на града ще имат уникалната възможност да се потопят в древното изкуство на ножарството и ковачеството. Организатор на ножаро-ковашкия пленер „Огън и искри“ е Гилдията на българските ножари и ковачи, с подкрепата на Община Плевен и домакинството на Регионалния исторически музей. Официалното откриване на събитието е в 17.30 ч.  Вход свободен!

       До неделя, 29 септември, посетителите на пленера ще имат възможност да наблюдават на живо работата на най-добрите ножари и ковачи в страната, които ще покажат различните етапи от изработката на един от най-старите инструменти, познати на човечеството - ножа. Всички работилници и щандове са разположени в двора на Регионалния исторически музей.

       По време на събитието присъстващите ще научат повече за историята и традициите на ножарството в България, ще се запознаят отблизо с начина на обработка на метала - от коването и оформянето до финалните детайли, които придават уникалност на всеки изработен продукт. Посетителите ще се включат лично в работилниците и сами ще могат да изработят сувенирно ножче за спомен от пленера. Пленерът включва и индивидуални демонстрации от свободните майстори, така че всеки желаещ да може да се докосне до магията на огъня и искрите.

       С ножаро-ковашкия пленер „Огън и искри“ в Плевен се закрива и сезона на ножарските събития в България.

 

Свалете в PDF