Започва десетото издание на Международния фестивал на китарата в Плевен

196

Започва десетото издание на Международния фестивал на китарата в Плевен

В дните от 20 до 22 юни /четвъртък – събота/ Плевен се превръща в притегателно място за ценителите на китарното изкуство. Тази вечер в 20:00 ч. официално в града ще бъде дадено началото на десетото издание на Международния фестивал на китарата. Концертите са на сцената в парка на Регионалния исторически музей, начало 20:00 ч. Входът за всички концертни вечери на фестивала е свободен.

В три поредни концертни вечери на сцената в Плевен ще се представят общо 133 изпълнители – банди, китарни ансамбли, соло електрически китари, вокали. Редом с утвърдени имена на родната сцена, в концертите се представят най-добрите плевенски китарни изпълнители, победители в предходни издания на Международния китарен конкурс и специални гост-участници. Организатори на фестивала са Община Плевен, сдружение “Изкуството до мен” и читалище “ЛИК-1959” - Плевен. И тази година фестивалът е подкрепен от Министерството на културата, чрез конкурсната сесия за Фестивали в областта на професионалното музикално изкуство. Той е част и от Културния календар на Плевен за 2024 г.

Акцентът на първата вечер е "Acoustic Queen project" с участието на Славин Славчев, вокал, Славчо Николов, китара (БТР и "Фондацията"), Добрин Векилов- Дони, бас китара и вокал ("Фондацията"), Венко Поромански, ударни ("Фондацията") и Михаил Шишков – син, клавишни, мандолина и вокал. Преди тях на сцената ще излязат Плевенският китарен ансамбъл при Национално училище по изкуствата "Панайот Пипков" в Плевен с диригент Пламен Марков, както и Борислав Ковачев, Ралица Хайдърска и Катерина Вачкова, които са лауреати от деветото издание на фестивала.

Втората вечер е посветена на представяне на плевенските китарни школи с участието на ученици от НУИ "Панайот Пипков" и читалище "ЛИК" с участието на ансамбъла "Electric guitars ensemble project Los Senores". Ще бъде представен и "The blues jamming project & Костадин Шотев" с Костадин Шотев, вокал, Павел Копчев, бас, Момчил Крачунов, клавишни, Мартин Найденов, ударни и Драгомир Ценов, китара.

Третата китарна вечер меломаните ще могат да чуят "Ninnio & The Grooves" (Илин Папазян-вокал и китара, Михаил Филипов - клавишни, Любен Любенов - бас, Цоньо Цветков – барабани), Rali & Kati Band (Ралица Хайдърска-вокал, Катерина Вачкова и Борислав Ковачев-китари, Момчил Иванов ударни, Момчил Крачунов-клавишни, Павел Копчев, бас), Александър Киров - електрическа китара и Филип Донков - китара и глас.

Предстои и лятната китарна академия през юли, а през декември ще се състоят още концерти и конкурсна част с участници от цял свят. Финалът на поредицата от събития ще бъде концерт на лауреатите.

Свалете в PDF