За удължаване на срока за набиране на кандидати за съдебни заседатели ще решават общинските съветници

729

За удължаване на срока за набиране на кандидати за съдебни заседатели ще решават общинските съветници

       Общински съвет - Плевен, се събира за заседание на 25 януари /четвъртък/, от 09.00 ч. в Конферентната зала на Община Плевен в сграда „Гена Димитрова”. Предварителният дневен ред на съветниците включва 45 точки, последните две от които са питания - от групата общински съветници „Възраждане за Плевен“ и от общинския съветник Чавдар Христанов. Традиционно заседанието ще се излъчва в реално време на интернет страницата на Общинския съвет

       Януарската редовна сесия ще започне с предложение относно изразходване на средства от дължимите обезпечения и отчисления съгласно Закона за управление на отпадъците за 2024 г. чрез вътрешни компенсирани промени и определяне на двама представители сред съветниците в Общинския съвет за намаляване на риска от бедствия.

       За обсъждане влиза и предложение за промяна в две от решенията на Общинския съвет, приети на заседание през месец ноември миналата година. Изменението касае процедурите за избор на съдебни заседатели за Окръжен съд - Плевен и Районен съд - Плевен. Предложението е срокът и по двете процедури да бъде удължен до 26 февруари поради липсата на достатъчно кандидати.

       Четвърта точка в дневния ред касае възлагане на услуга обществен превоз на пътници по автобусни линии от междуобластната, областна и общинска транспортна схеми от квотата на Община Плевен. Предложеното решение е за провеждане на обществена поръчка за превоз на пътници по автобусните линии с маршрутно разписание Плевен - Славяново, Плевен - Къртожабене, Плевен - Тетевен и Плевен - Рибен.

       Общински съвет - Плевен предстои да вземе решение и за промяна в Тарифата за превоз на пътници от общинското дружество „Тролейбусен транспорт“. Предложението е във връзка с Постановлението на Министерския съвет, съгласно което се увеличава възрастта на децата, които имат право да ползват безплатно градския транспорт на територията на цялата страна. От 1 февруари 2024 г. всички деца до 14 навършени години ще могат да пътуват в градските линии с карта за пътуване на дете от 7 до 14 години, издадена по образец, утвърден от транспортния министър.

       Предложение за Календар за младежките дейности на Община Плевен за 2024 г. е под номер 7 в предварителния дневен ред на насроченото заседание. Финансовите средства, предвидени в бюджета за реализиране на поредицата младежки прояви за текущата годината, са в размер общо на 10 000 лв. Календарът включва 12 инициативи – концерти, конкурси, пролетен празник в парк „Кайлъка“, дискусии и тематични форуми.

       На сесията в четвъртък ще бъде разгледано и още едно важно предложение, свързано с развитието и финансирането на културните прояви в общината. Предложението е за създаване на Общински фонд „Култура“ и сформиране на 10-членна експертна комисия, която ще има задача да изработи Правилник за дейността и начина на работа на фонда.

       На вниманието на общинските съветници ще стоят и предложения за: Предоставяне безвъзмездно за управление на Общинска избирателна комисия -Плевен, нежилищен имот - частна общинска собственост, представляващ помещение в сградата на ул. „Димитър Константинов“ № 23б; Учредяване безвъзмездно право на ползване на НЧ „Ракитин - 1969“ върху общински недвижим имот, находящ се в жк „Сторгозия“, бл. 5; Предложение за продажба на застроен урегулиран общински недвижим имот на собственик на законно построена върху него сграда в с. Коиловци; Предложение относно Програмата за саниране на многофамилни жилищни сгради със средства по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап І“ в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост, който се финансира от Европейския съюз; Предложение за изграждане на комбинирано съоръжение за стрийт фитнес за провеждане на състезания и турнири, предназначено за възрастни и деца над 14 г.; Изработка на проект на парк за отдих и спорт на територията на жк „Дружба“; др.

Свалете в PDF