Язовирите в община Плевен са пълни на 80 – 90 %

1036

   Повечето язовири на територията на община Плевен в момента са завирени на 80-90% от обема им, нивата са такива заради активното снеготопене и падналите дъждове. Това информира Васил Василев, началник-отдел „Отбранително-мобилизационна подготовка” в Община Плевен. Язовирите са с отворени кранове на изпускателите с цел нивото да се задържи и водата да започне да спада в следващите дни.

   „Община Плевен още преди 3 седмици взе съответните мерки, които впоследствие бяха регламентирани от Областна администрация – Плевен,  и от Агенцията за метрологичен и технически контрол в лицето на Дирекцията по надзор на язовирните стени и съоръженията. Нивата на намиращите се над язовир Тотлебенов вал и парк „Кайлъка”стопанисвани от Общината язовири Тученица 1 и Тученица 2 бяха със свободен обем около 50 %. Общината имаше готовност да реагира и беше предприела необходимите мерки за това снеготопене. Ежедневно по няколко пъти разговаряме с отговорните лица от „Напоителни системи” ЕАД, с наемателите на язовирите, с кметовете на населените места, където язовирите не са отдадени под наем. Към момента нивата на реките Чернелка и Вит са понижени, не се приближават към опасни прагове, така че място за притеснение няма”, беше категоричен г-н Василев.

   Той коментира и че преливането на язовир Тотлебенов вал най-вероятно се дължи на големия дебит вода, която постъпва в него. „Подробности за този язовир не мога да дам, тъй като негов оператор е „Напоителни системи” ЕАД, които го експлоатират. Язовирът си има специфики, които на мен не са ясни. Това, което Община Плевен трябваше да направи, е свършено още преди снеготопенето и това са стандартни процедури. Винаги преди пролетното снеготопене язовирите трябва да са със свободни буферни обеми между 30 и 40% и това се прави задължително, дори да няма писма, които да предупреждават и да вменяват това задължение”, каза още г-н Василев.  

   В момента на 100 % запълнени са язовирите „Николаево 5” и „Тученица 1”. За тези, които не се стопанисват от Община Плевен и тя не е собственик, единствено се води наблюдение и се поддържа връзка със собствениците, за да има адекватна реакция при необходимост. Васил Василев бе категоричен и че Общината е направила всичко възможно да се понижат количествата и да се освободи ретензионен обем преди предстоящите валежи. 

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Водоподаването в село Ясен ще…

понеделник, 10 декември 2018
70

Сведохме глави пред подвига на…

понеделник, 10 декември 2018
245

Сръчни деца майсториха украса в…

петък, 07 декември 2018
138

Съветниците не одобриха отпускане на…

петък, 07 декември 2018
244