Втора Районна пожарна служба ще бъде обособена в Плевен

578

    Да бъде обособена втора Районна пожарна служба в западната част на град Плевен, дадоха съгласие общинските съветници. Предложението за това бе внесено от кмета Георг Спартански след постъпило заявление за намерение от директора на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Плевен. Една от причините за решението е скъсяване на времето за достигане на спасителните коли от централната служба до мястото на произшествието в този район на града. Освен това, в жк „Сторгозия” се изграждат нови обекти, има и такива с повишен риск – пет бензиностанции, четири шоу рума и сервизни бази на вносители на автомобили, петролна база, електрическа подстанция, четири хипермаркета, девет големи училища, логистична база, предприятия и др. Обособяването на втора пожарна служба в западната част на Плевен ще позволи на дежурните екипи и по-бързо придвижване до близките населени места в тази посока, както и до международния път Е 83 /София - Русе/. Статистиката сочи нарастване на броя произшествия, на които се отзовават екипите, като плевенската пожарна през миналата година е била на 6-о място в страната по този критерий.

     Предвижда се новата служба да се обособи в складова база Стара гара в имот, собственост на МВР, което ще позволи предислоциране на пожарни автомобили, техника и имущества и освобождаване на сега заемани помещения на ул. „Св. Св. Кирил и Методий”. В тях ще се пренесат служители от сектор „Административен”, който сега е на ул. „Ресен”.

     Кметът Спартански трябва да изпрати решението на Общинския съвет, заедно с мотивирано предложение от директора на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Плевен, до Областния управител и до Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Свалете в PDF