Възпоменателна изложба на четирима изявени плевенски творци е представена в Арт център Плевен

61

Възпоменателна изложба на четирима изявени плевенски творци е представена в Арт център Плевен

Възпоменателна изложба на четирима изявени плевенски творци - Пламен Пенов, Юри Буков, Стилиян Атанасов и Павлин Ковачев, може да бъде разгледана в следващите дни в Арт център Плевен /в Градската градина/. И четиримата напуснаха земния си път миналата година. Експозицията с техни живописни творби и графика бе представена в присъствието на многобройна публика от председателя на Дружеството на художниците в Плевен Николай Неделчев - Кокала и Моника Панова - уредник на галерията. 

„За мен и четиримата са великани като творци, но най-много ни липсват като приятели“, каза при откриването на изложбата Николай Неделчев – Кокала. Представените творби са 49 и са от фонда на ХГ “Илия Бешков”, от колекционери и близки на авторите.

Пламен Пенов завършва Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ със специалност “Графика” (1982 г.) при проф. Никола Хаджитанев. От 1983 г. участва във всички представителни изложби в България и чужбина, както и в гостуващи колекции на българска графика в Полша, Русия, Кувейт, САЩ, Япония и др. Голяма част от графиките му са притежание на галерии, музеи и частни колекции в България и зад граница. Носител е на множество престижни награди. Член е на Съюза на българските художници и на Асоциацията на френските художници Artistes du Monde в Кан. Бил е преподавател в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен.

Юри Буков завършва Художествената гимназия в София, след което „живопис” в Художествената академия при проф. Ненко Балкански. За свой учител признава Светлин Русев, от когото е получил първите уроци. Има над 30 самостоятелни изложби в страната и чужбина. Негови картини са собственост на колекционери във Франция, Белгия, Нидерландия, Германия, САЩ и Япония. През 1996 г. е лауреат на престижната награда „Мечът Ромфея” на едноименната пловдивска галерия. През същата година БНТ му посвещава документалния филм „Страстите и неволите на Юри Буков”. Носител е на наградата за живопис от Третото биенале на малките форми в Плевен през 2006 г. През 2015 г. получава приза „Св. Пимен Зограф“ на представителството на Съюза на българските художници (СБХ) в Плевен. През 2018 г. печели конкурса на СБХ за творческа резиденция в Сите де-з-ар, Париж. 

Стилиян Атанасов завършва Националната художествена академия в класа по живопис на проф. Светлин Русев. Участва в регионални и национални изложби. Предпочита класическата живопис. Има над 50 самостоятелни експозиции в Плевен, Левски, Свищов, София, Варна. Негови творби са притежание на Националната галерия, на художествени галерии в Плевен, Свищов, Пазарджик, Търговище, Левски, както и на колекционери от чужбина.

Павлин Ковачев завършва Националната гимназия за изящни изкуства "Илия Петров" в София през 1970 г., а от 1977 г. участва във всички национални и регионални изложби в България. Негови творби се намират в Националната галерия в София, в областни галерии и в частни колекции в страната и чужбина. През 2006 г. е удостоен с диплом за добро представяне в Третото биенале на малките форми в Плевен.

Изложбата в Арт център Плевен може да бъде разгледана до края на месец август.

Свалете в PDF