Уникална изложба разказва за Плевенската епопея

2272

Уникална изложба разказва за Плевенската епопея

   В деня на 140-годишнината от подписването на Манифеста за обявяването на Руско-турската война 1877-1878 г. - 24 април, в Плевен беше открита документалната изложба „Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея в уникални снимки”. Събитието е част от програмата на Община Плевен за честване на 140 години от Освобождението на града ни от турско робство, чийто патрон е Президентът на Р България Румен Радев. Организатори са Регионалният военноисторически музей - Плевен, Община Плевен и фондация „Център за опазване и социализация на културното наследство” – София.

   Деветдесет  уникални фотографии, заснети от военни фотографи по време на войната, представят хронологично хода на военната кампания от 1877-1878 г. и Плевенската епопея 1877 г. Представени са и войскови части и командири на руската армия, санитарната служба и полевите болници, руска военна поща, руски гвардейски оркестър, бъдещият български княз Александър Батенберг. Специално място е отделено на Плевенската епопея 1877 г. и ролята на ген. М. Д. Скобелев, а също така епизоди от участието на румънската армия във войната, бойното поле при Г. Дъбник и мястото на последния бой при Плевен на 28 ноември/10 дек. 1877 г. Автор на част от снимките е придворният фотограф на румънския княз Карол I Франц Душек.

   Изложбата беше открита от Кмета Георг Спартански. Официални гости бяха Симеон Сакскобургготски, екскметът на Плевен Румен Петков, председателят на Общинския съвет Мартин Митев, представители на фондация „Център за опазване и социализация на културното наследство”.

   Гордея се, че имам честта да бъда кмет на Плевен в годината, когато отбелязваме този знаменателен юбилей. Плевенската епопея и боевете при Шипка са най-драматичните и съдбоносни събития в Руско-турската война, открили пътя към Освобождението на България и наш общ дълг е да пазим жива паметта за тях, каза в обръщението си Георг Спартански.

Свалете в PDF