Творбите от Международния симпозиум по скулптура ще са в Гаровата градинка

2238

Творбите от Международния симпозиум по скулптура ще са в Гаровата градинка

   Петте творби, които ще бъдат изработени по време на първото издание на Международния симпозиум по скулптура „Плевен 2017”, ще бъдат разположени в района на Гаровата градинка. Това решение беше взето със съгласието на 31 общински съветници, четирима гласуваха „против”, а трима – „въздържал се”.

   Специална комисия, назначена във връзка с провеждането на Симпозиума, извърши оглед на подходящите за разполагане места в градска среда. В резултат беше изготвен протокол с предложение, представен за разглеждане на заседание на Експертния съвет по устройство на територията при Община Плевен.

   Първото издание на Международния симпозиум по скулптура „Плевен 2017” ще започне на 1 септември тази година и ще продължи 35 дни. В това време петима автори ще творят в базата на „Паркстрой” до Туристическия дом в парк „Кайлъка”. В Симпозиума могат да участват наши и чужди скулптори, темата е свободна. Жури от 5-има експерти, назначено със заповед на кмета на Община Плевен, ще извършва селекцията на кандидатите. В състава на журито влизат: трима скулптори от СБХ и Националната художествена академия, председателят на представителството на СБХ – Плевен, и представител на Община Плевен. За целите на пленера всеки от одобрените петима кандидати ще работи с бял мрамор, добит по специална технология от кариери в Пирин. Всеки, който проявява интерес и иска да наблюдава творческия процес, може да посети работната площадка и да общува с авторите.

   Община Плевен осигурява финансиране в размер на 80 хил. лв. за Симпозиума.

   До момента освен български автори към форума проявяват засилен интерес и творци от Полша, Украйна, Русия, Македония, Италия, Армения, Канада, Португалия, Испания, Сърбия, Турция, Австрия, Нова Зеландия и Индия. Срокът за кандидатстване за участие изтича на 30 април 2017 г.

Свалете в PDF