Ценни картини от семейната си колекция дари на Плевен експосланикът на Германия Валтер Левалтер

143

Ценни картини от семейната си колекция дари на Плевен експосланикът на Германия Валтер Левалтер

Дванадесет ценни картини от семейната си колекция дариха на ХГ „Илия Бешков“ в Плевен еспосланикът на Германия у нас Валтер Левалтер и неговата съпруга Регина Левалтер. Платната са на едни от най-талантливите български съвременни художници, всеки от тях с ярък, уникален и запомнящ се стил. Сред тях са пет произведения на нашия съгражданин акад. Светлин Русев - „Светла къща“, „Къщи в червено“, „Глава“, „Акт“, „Тъмен пейзаж с бял кон“. Дарението съдържа още творби на Сули Сеферов - „Съновидение“; на Николай Панайотов – „Лодка“, „Риби абстракт“; „Скулптури пред прозорец“, „Морски бряг“ и „Мостове“ на Мариана Маринова, както и „Бар в Париж“ на художник с инициали Е В.89.

Професионалната биография на Валтер Левалтер е богата и значима. Той е роден през 1938 г. във Вупертал, Германия. Учи право в университетите в градовете Фрайбург, Лозана и Бон, където взема първия изпит по държавно право. Постъпва на работа в Министерството на външните работи на Германия,   преминава обучение в Ню Йорк и в министерството, взема втория изпит по държавно право през 1967 г. Същата година е назначен за заместник-шеф, а в последствие и за посланик на Германия в столицата на Гвинея - Конакри. Професионалният му път продължава в Министерството на външните работи на Германия, където е заместник-началник и началник на канцеларията на външните министри Валтер Шел и Ханс Дитрих Геншер. Следва дипломатическа мисия в посолството на Германия в Испания, след което отново е на работа в Министерството на външните работи на своята страна като началник на сектор НАТО и специален пратеник. От 1987 до 1991 год. Валтер Левалтер е посланик на Германия в София. През този период дарените картини стават притежание на неговото семейство. След България дипломатът е посланик в Джакарта, следва работа в Министерството на външните работи на Германия като директор на Азиатския сектор, а в последствие и като главен инспектор на немските мисии зад граница. В края на своята кариера Валтер Левалтер е постоянен представител на Германия  в Обединените нации и в други международни организации в Женева. След пенсионирането си дипломатът се занимава с обществена дейност.

Кореспонденцията във връзка с благотворителния жест започна през 2023 год. и беше финализирана в края на м. юни тази година с получаване на платната. Те вече са част от фонда на Художествената галерия „Илия Бешков“. Според специалистите в галерията сем. Левалтер се нарежда сред най-големите дарители на художествени произведения за Плевен редом с акад. Светлин Русев, фонд „13 века България“, сина на Илия Бешков - Александър Бешков, и др.

Експозиция с дарените картини ще бъде изложена в камерната зала на галерията от 18 юли, откриването й ще се състои в 16.00 часа същия ден.

Тези картини ни заобикаляха навсякъде, където сме живели през последните 35 години. Радва ни мисълта, че сега те се завръщат в своята родина, пишат в писмото, съпровождащо дарението, Регина и Валтер Левалтер.

Община Плевен и ХГ „Илия Бешков“ изказват огромна благодарност на сем. Левалтер за благородния жест с убеждението, че с високата художествена стойност на произведенията той има значим принос за обогатяването не само на фонда на ХГ „Илия Бешков“, а и на културните традиции на Плевен!

Свалете в PDF