Стотици плевенчани сведоха глави пред паметта на Левски

2159

Стотици плевенчани сведоха глави пред паметта на Левски

 

Паметен ритуал по повод 147 години от гибелта на Апостола на Свободата Васил Левски се състоя днес пред неговия паметник. Стотици плевенчани дойдоха да склонят глава пред делото на великия българин, множество деца с цветя и знаменца в ръце изпълниха пространството около монумента. Събитието започна с военен ритуал с участието на военнослужещи от Единния център за начална подготовка, строят беше приет от командира на центъра полк. Марин Господинов, след което свещеници от плевенски храмове отслужиха панихида.

Пред събралите се да почетат паметта на Апостола слово произнесе кметът на Община Плевен Георг Спартански. Той припомни, че на две дати се спираме в забързаното си ежедневие, за да отдадем заслуженото на титана на българската нация, Васил Левски – на 18 юли, рождената му дата, и на датата на неговата гибел. „Левски е все повече обожествяван и превръщан в икона от нас, все повече ще го издигаме на най-висок пиедестал. Съмнявам се, че Васил Левски очаква точно това от нас. По-скоро той очаква да си спомним за думите му, за това, което е завещал на своите съратници”, се обърна към присъстващите г-н Спартански. Той призова в дните, в които почитаме делото на Апостола, да правим по-малко ритуални неща, които ще забравим до следващата годишнина, а в ежедневието си да не забравяме за какво се е жертвал, да се опитваме да следваме стъпките на Левски. „Невъзможно е да крачим с неговата крачка, защото тя е гигантска, но мисля, че всички ние можем достойно да следваме пътя, който ни завеща – за чиста и свята българска република, в която всички националности и народи ще бъдат равни”, каза още кметът Спартански.

С минута мълчание бе почетена паметта на Левски. В знак на признателност пред паметника му бяха поднесени венци и цветя. 

Свалете в PDF