Стартира седмото издание на Фестивала за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле“

62

Стартира седмото издание на Фестивала за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле“

       От днес в Плевен стартира поредното седмо издание на Фестивала за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле“. В петте фестивални дни до 08 юли са включени представления за най-малките (над 2 години), представления за фамилна аудитория, за възрастни, разнообразни творчески ателиета, представяне на книга, изложба, цирково представление и др. На сцените на плевенския театър и в парка на Регионалния исторически музей ще излязат творци от цялата страна, както и от Гърция, Испания, Босна и Херцеговина.

       Фестивалът започва в 11.00 ч. с представлението „Светлинка“ за най-малките - над 2 години, на Столичен куклен театър, представлението ще бъде играно отново от 16.00 ч. Спектакълът развива усещането и възприятието на малките деца за пространство, тъмнина, светлина, цветове и музика.

       За 17.30 ч. е насрочено официалното откриване на фестивала пред ДКТ "Ив. Радоев", след което ще е представянето на книгата „Най-най-куклени пиеси“ от Магда Борисова. Книгата ни въвлича в свят на малки герои с големи души. В театралните им постъпки подрастващият зрител ще открие себе си и ще пожелае да следва героя независимо от перипетиите на сюжета. Ще бъде открита и изложба на турската сценографка Айтен Огуджу, която е проектирала и реализирала сценографски решения и кукли за турски държавни и общински театри и за телевизията, както и за постановки в Лондон, Косово, Катар и Кувейт.

       От 19.00 ч. програмата продължава с „Аз, душата“ – представление за възрастни на ДКТ – Бургас. Пиесата е написана на един дъх от Петър Тодоров през 1993 г. след драстични житейски перипетии.

Свалете в PDF