Старо плевенско почетно отличие откри местен депутат

911

Старо плевенско почетно отличие откри местен депутат

       Матрицата на старо плевенско почетно отличие откри Николай Маринов - заместник-председател на Общинския съвет и заместник-председател на Постоянната комисия по „Култура, вероизповедания и международна дейност“. Той представи почетния знак, чието изработване лично е поръчал и заплатил, на вчерашното оперативно заседание на Община Плевен и го предаде на кмета Георг Спартански в качеството му на стопанин на града.

       Матрицата  се съхранява в Монетния двор заедно с технологичните карти на още четири почетни знаци на градове от страната. В средата на отличието е вграден символът на Плевен – Параклис мавзолеят „Св. Георги Победоносец”, а от обратната му страна е надписът „Плевен”. Предполага се, че към него има и лента, чийто вид не е запазен. Към днешна дата не се знае кой е авторът на отличието, коя година е изработено и точно по какъв повод е връчвано.

       Такава информация следва да се потърси в Регионалния исторически музей и Държавния архив – Плевен, посочи кметът Георг Спартански. В тази връзка той и Николай Маринов призоваха съгражданите ни да съдействат, ако имат такива сведения в семейните си архиви. Отличието е много красиво и стойностно и се надявам следващият Общински съвет със свое решение за промени в Наредба № 11 за символиката, знаците, официалните празници и отличията на Община Плевен да възроди почетния знак и традицията му за връчване при удостояване със Званието „Почетен гражданин на Община Плевен”, коментира Георг Спартански.

Свалете в PDF