Съветниците не одобриха отпускане на допълнителни средства от общинския бюджет за Езиковата гимназия

2244

Съветниците не одобриха отпускане на допълнителни средства от общинския бюджет за Езиковата гимназия

     След едночасови дебати на извънредна сесия снощи Общински съвет – Плевен не одобри предоставянето на финансова помощ в размер на 50 261 лв. на Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици в града. „За” предложението, внесено от Постоянната комисия по „Образователна политика и читалищна дейност”, гласуваха 11 съветници, 6 бяха „против”, а 23 – „въздържал се”.

     В началото на заседанието кметът на Община Плевен Георг Спартански обяви, че след като е станало известно искането за допълнителни средства за заплати на персонала на Езиковата гимназия, писма с подобно съдържание са постъпили в администрацията от още няколко училища. Общата сума на исканото финансиране от фонд „Резервен” на общинския бюджет е близо 290 хил. лв. Подобен недостиг в училищните бюджети няма как да бъде покрит, тъй като в момента във фонд „Резервен” наличността е 3 хил. лв. Г-н Спартански подчерта, че въпросът има и морална страна, защото няма как да се подпомогне едно училище, а на останалите да се откаже. Като бъдещ проблем той определи и предвиденото в Колективния трудов договор в сферата на образованието увеличение на трудовите възнаграждения през 2019 г. Кметът призова съветниците да инициират, ако догодина ще се подпомагат целево училища, възможността за подобен разход да бъде заложена в бюджета. Но дори и тогава, допустимите суми са 2 хил. лв. годишно за заплати и 7 хил. лв. годишно за непредвидени ремонти, подчерта г-н Спартански.

     В хода на дискусията съветниците зададоха на директора на ПГПЧЕ Юрий Тодоров множество въпроси за направените разходи, за причините за появата на недостига на средства за заплати и осигуровки, за мерките, които ръководството е взело за осигуряване на финанси. Болшинството от членовете на местния парламент не подкрепиха предложението, като един от основните им доводи беше, че така на практика ще се отвори „дупка” в бюджета за над 290 хил. лв.

Свалете в PDF