С военен ритуал и панихида Плевен почете 146-ата годишнина от Третия щурм за Освобождението на града

1252

С военен ритуал и панихида Плевен почете 146-ата годишнина от Третия щурм за Освобождението на града

С паметен ритуал пред Костницата в Скобелевия парк беше почетена 146-ата годишнина от Третия щурм за Плевен по време на Руско-турската освободителна война 1877-78 г. На почетен караул бяха военнослужещи от Плевенския гарнизон. Присъстваха кметът на Община Плевен Георг Спартански, общински съветници, представители на Регионалния военноисторически музей, на организации, граждани.

         В памет на загиналите в най-драматичния и кръвопролитен щурм за Освобождението на града руски и румънски воини панихида свещеници от плевенски храмове отслужиха панихида.

         Много пъти съм говорил пред тази светиня и винаги се вълнувам, но ще повторя отново, че с чест и достойнство трябва да съхраняваме историческата си памет такава, каквато е и каквито са неоспоримите факти за миналото. Именно тя ни прави нация и ни осигурява бъдеще, каза в словото си по повод годишнината Георг Спартански. Затова всеки опит за спекулиране с реалните събития и участниците в тях е знак за политическа безпомощност и конюнктурна игра в полза на различни господари. Нека не забравяме, че Плевен и България са освободени от османско владичество от Руската многонационална и Румънската армии. Костите на героите, отдали живота си за нашата Свобода, не са разделени по етническа принадлежност, почитта ни към всички е една. Нека не позволим паметта за историята да ни разделя и нека не рушим мостове, за да можем да гледаме децата си в очите, оставяйки им неопетнена историята ни, призова Георг Спартански.

         В знак на признателност участниците в ритуала положиха венци и цветя пред Костницата.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Лидия Петкова застава начело на Дирекция „Обществен ред и сигурност“ в Община Плевен

Лидия Петкова застава начело на…

понеделник, 26 февруари 2024
86

Първо заседание проведе новият състав на Съвета по въпросите на туризма при Община Плевен

Първо заседание проведе новият състав…

понеделник, 26 февруари 2024
73

Община Плевен може да понесе санкции в размер на над 10 млн. лева по проекти

Община Плевен може да понесе…

понеделник, 26 февруари 2024
85

Културен седмичен афиш на Плевен 26 февруари - 3 март

Културен седмичен афиш на Плевен…

понеделник, 26 февруари 2024
67