С родния трибагреник ще бъде осветен Мавзолеят „Св. Георги Победоносец” по повод Трети март

3460

С родния трибагреник ще бъде осветен Мавзолеят „Св. Георги Победоносец” по повод Трети март

   С тържествен ритуал на централния площад „Възраждане” с начало 11.00 часа ще бъде честван Националният празник на България Трети март. Организатор на събитието по традиция е Община Плевен.

         Преди церемонията, в 10.15 часа, кметът Георг Спартански и неговият екип ще поднесат цветя пред паметника на поета революционер Христо Ботев, а в 10.30 ч. – пред паметника на Васил Левски, с което ще отдадат почит на всички велики българи, посветили делото и живота си на Свободата на Родината ни. Цветя в знак на признателност ще поднесат пред бюст паметниците на своите патрони - символи на националноосвободителните борби на народа ни, ръководствата на училищата и техни възпитаници.

         Тържественият ритуал, в който ще участват военнослужещи от Плевенския гарнизон, ще започне с издигане на националното знаме на Република България под звуците на химна „Мила, Родино”.

         Свещеници от плевенски храмове ще отслужат панихида за всички воини, загинали за Освобождението на Плевен и България преди 144 години.

         Слово ще произне кметът на Община Плевен Георг Спартански. В знак на почит ще бъдат поднесени венци и цветя.

         В празничния ден със свободен вход ще работят всички обекти на Регионалния военноисторически музей – Панорама „Плевенска епопея”, където е подредена изложба с творби от Националния конкурс за детска рисунка „Освобождението”, Параклисът мавзолей „Св. Георги Победоносец”, Къщата музей „Цар Освободител Александър ІІ”, както и Регионалният исторически музей.

         По повод Националния празник от 18.30 до 20.30 часа Мавзолеят „Св. Георги Победоносец” ще бъде осветен с цветовете на българския трибагреник.

         Община Плевен отправя покана към всички институции, организации, граждани заедно да честваме Трети март – Националния празник на Република България.

        

Свалете в PDF