С нестандартна изложба Къщата на художниците откри новия творчески сезон

467

С изложба скулптурни мозайки на Страхил Найденов Къщата на художниците в Плевен откри новия си творчески сезон. На представянето присъстваха кметът на Община Плевен Георг Спартански, началникът на отдел култура Стефка Григорова, много приятели, колеги и почитатели на изкуството.

Не можеш да разгадаеш душата на един творец. Важното е изкуството да ни докосва, да не ни оставя равнодушни. Майсторство е да намериш дървото и камъка в природата, които тя първично е обработила, и после  в тези мъртви парчета да вложиш отново живот чрез едно такова изкуство. Трябва да ценим хора с този божи талант, който има и Страхил Найденов, каза в приветствието си при откриването кметът Георг Спартански.

Силно впечатление в присъстващите оставиха творбите „Преплитане на противоположности”, „Тъмната половина”, „Сънуваща луна” и „Сърцето на камъка”.

Пластиките на Страхил Найденов заслужават да получат своя шанс и да влязат в нашия свят и бит, да го заредят с духовните си послания. Всеки от нас ще види в тях нещо различно, определящо се от духовното му състояние и виждане за изкуството. А самият автор е направил това духовно зареждане в оня сакрален творчески момент, когато е реализирал идеята си. Защото всяка скулптурна мозайка е не просто ефектно  съчетание на материали, а духовно послание.

Страхил Найденов работи в областта на художествената, триизмерната и скулптурната мозайка. В  работата си използва естествен камък, дърво, керамика, стъкло и  минерали. Член е на Съюза на българските художници и на Международната асоциация за пластични изкуства .Има много участия в изложби в чужбина и в България. Последното голямо признание за таланта на твореца е първа награда в Токио, Япония, в първи рунд на ART Olympia 2017.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Посланикът на Куба се срещна…

петък, 23 февруари 2018
32

Пускат тролейбус по маршрута на…

петък, 23 февруари 2018
499

Община Плевен ще стане асоцииран…

четвъртък, 22 февруари 2018
105

Общинският съвет предостави имоти за…

четвъртък, 22 февруари 2018
182