С начална пресконференция и официална церемония „Първа копка“ Община Плевен стартира дейности, осигуряващи устойчива градска среда на Плевен

1717

С начална пресконференция и официална церемония „Първа копка“ Община Плевен стартира дейности, осигуряващи устойчива градска среда на Плевен

       Начална пресконференция за изпълнението на проект: „Осигуряване на устойчива градска среда на Плевен – етап 2“ по Административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOP001-1.007-0004-C01 (№ РД-02-37-44) 10.07.2020 г., осъществяващ се с финансовата подкрепа на Процедура BG16RFOP001-1.007 „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014 – 2020 Плевен“ се проведе на 30 юни 2021 г. Тя е част от Процедура  BG16RFOP001-1.001-039 „Изпълнение на Интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014 – 2020“ по Приоритетна ос 1: „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, с бенефициент Община Плевен. Заместник-кметът с направление „Проекти и хуманитарни дейности“ г-н Стефан Милев обобщи всички дейности и пожела на фирмите изпълнители  успешна работа и спазване на сроковете. Той призова жителите на жк „Сторгозия” и ползвателите на обектите, които са на улиците „Вит“ и „Северна“ да проявят търпение заради причиненото им заради ремонтите временно неудобство, но подчерта, че резултатът ще е обновена градска среда.

       Анонсирани бяха източниците на финансиране, целите, дейностите и очакваните резултати по проекта. Акцент бяха предвиденитестроително-монтажни дейности върху включените обекти чрез реконструкция и обновяване състоянието на прилежащата на урбанизираната територия на гр. Плевен линейна инфраструктура – улична мрежа и пътния надлез в границите на индустриалната зона на града, за осигуряване на по-добра мобилност, транспортна свързаност, достъпност, логистика и превенция на пътни инциденти. Ръководителят на проекта Евгени Генов представи презентация относно очакваните резултати - постигане на ресурсна ефективност, намаляване на вредното въздействие върху околната среда и климатичните промени, ведно с допълващо подобряване състоянието на улична мрежа на Плевен.

       Проектното предложение третира обекти: „Реконструкция на улица „Вит“ – от фирма „ИЗОБОР“ до кръстовището с ул. „Втора задгарова“, гр. Плевен“, „Реконструкция на улица „Северна“, гр. Плевен“, вкл. съоръжения към транспортна техническа инфраструктура, а именно обект: „Реконструкция на пътен надлез за жк „Сторгозия“, гр. Плевен“, където се проведе и официлната церемония „Първа копка“ за ефективен старт на строително-монтажните дейности.

       Общата стойност на проекта е 3 974 424,43 лева, от които 85 % европейско финансиране и 15 % национално съфинансиране, представляващи 100 %  безвъзмездна финансова помощ.

       Срокът за изпълнение на Административния договор за БФП е 30 месеца (10.07.2020 г. – 10.01.2023 г.).

Свалете в PDF