Ученици отбелязаха Световния ден против тормоза в училище

438

Ученици отбелязаха Световния ден против тормоза в училище

Със своеобразен пърформанс ученици от учебни заведения в Плевен и Средношколското общежитие отбелязаха днес Световния ден против тормоза в училище, известен още като Ден на розовата фланелка. В инициативата, организирана от Община Плевен, се включиха възпитаници на ОУ „Йордан Йовков”, ОУ „Васил Левски”, ПГСАГ „Никола Фичев”, ОУ „Лазар Станев”, Средношколско общежитие „Данаил Попов”.

 Младите хора отправиха приятелски поздрав с изпълнение на Стефани Славчева, пуснаха розови балони в небето и споделиха добри послания. Те заявиха, че се присъединяват към гласа на милионите други по света и в страната - за толерантност в училищните взаимоотношения, за нетърпимост към проявленията на насилие и тормоз и за съпричастност към неговите жертви.

Световният ден против тормоза в училище е отбелязан за първи път през 2008 г. в Канада. Постепенно инициативата се превръща в световна кампания срещу насилието, като целта й е да се повдигне темата за толерантността между връстниците. В България Световният ден против тормоза в училище се отбелязва от 2012 г. насам. В последната сряда от месец февруари деца от цялата страна обличат розови тениски, символ на позицията им, и казват заедно „Не на насилието в училище”.

Жертва на тормоз в училище стават момчета и момичета, независимо от тяхната възраст, показват статистиките по темата. Насилието може да е физическо, психическо и емоционално, но без значение от неговата форма, то винаги е травмиращо за детската психика и здраве.

Свалете в PDF