Ретроспективна изложба разкрива житейските и творчески послания на проф. Кирил Мескин

3123

Ретроспективна изложба разкрива житейските и творчески послания на проф. Кирил Мескин

         Ретроспективна изложба, определена от гилдията като събитието на 2016 год., на плевенския скулптор проф. Кирил Мескин беше открита в залите на Арт центъра. Пред многобройните си почитатели авторът представя 27 каменни скулптури под мотото „Послания” в три цикъла - „Сътворението”, „Човекът” и „Генезис”. Сред тях са първата му студентска творба и последната, създадена преди изложбата.

         Специални гости бяха учителят и приятел на скулптора акад. Светлин Русев и кметът на Община Плевен Георг Спартански.

         „През годините Кирил Мескин успя да съхрани една много капризна и трудна любов - тази към камъка. Пренесе през годините нейната топлина, вяра и красота, като каменни икони, изпратени от света на Сътворението”, каза при откриването акад. Светлин Русев.

         За мен е чест и привилегия да познавам твореца и големия човек Кирил Мескин. И в бъдеще ще разчитам на професионалния му опит, на неговите виждания и идеи  за облика на съвременния Плевен, подчерта Георг Спартански.

         Посетителите на изложбата посреща текст с посланията на личността и твореца Кирил Мескин. „За мен и в човека, и в камъка е кодирана космическа енергия и посланията са там, вътре. Трябва само да ги открием и живеем с тях”. Това са част от мислите на автора, с които предизвиква всички нас…

Свалете в PDF