Процедурата за премахване на излезли от употреба МПС се съкращава

2821

Процедурата за премахване на излезли от употреба МПС се съкращава

       На редовното си заседание днес Общински съвет - Плевен прие промени в общинската Наредба № 2 за опазване на околната среда в общината и актуализира съдържанието й с влязло в сила Постановление № 420 на Министерския съвет от 31.12.2020 г., с което е променена Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства. С приетите промени процедурата за премахване на излезли от употреба моторни превозни средства от улици и обществени пространства в общината се съкращава значително.

       Актуализацията в общинската Наредба № 2 за опазване на околната среда в общината е в текста на ал.1 в чл. 37, която гласи: „Собственикът на МПС, на което не е заверен знакът за технически преглед съгласно чл. 32д от Наредба №I - 45 от 2000 г. за регистрацията и отчета на моторни превозни средства и ремаркетата, теглени от тях /ДВ, бр. 31 от 2000 г./, за повече от 2 години от определената му дата за следващ преглед за проверка на техническата му изправност и което не се съхранява в имоти - частна собственост, е длъжен да го предаде на площадка за временно съхраняване или в център за разкомплектоване”. Новият текст, приет след гласуване от общинските съветници, е следният: „Собственикът на МПС, на което знакът за технически преглед не е заверен съгласно чл. 32д от Наредба №I-45 от 2000 г. или съгласно чл. 38 от Наредба Н-32 от 2011г. за повече от 3 месеца от определената му дата за следващ преглед за проверка на техническата му изправност, което не се съхранява в имоти - частна собственост, е длъжен да го предаде на площадка за временно съхраняване или в център за разкомплектоване”.

       Решението влиза в сила 5 дни след публикуване на интернет страницата на Общински съвет - Плевен.

       За излязло от употреба моторно превозно средство се счита: МПС с прекратена регистрация, което се намира върху имот - държавна или общинска собственост, за повече от три месеца от датата на прекратяване на регистрацията; МПС, на което не е заверен знакът за технически преглед за повече от 3 месеца от определената му дата за следващ преглед за проверка на техническата му изправност, в случай, че то се намира върху държавна или общинска собственост; изоставено регистрирано МПС, което се намира върху имот - държавна или общинска собственост.

Свалете в PDF