Приключи реставрацията на Панорамата със средства от кампанията „Ние обичаме България”

578

       Успeшно приключи реставрацията на художественото платно във впечатляващата зала „Панорама” на художествения музей Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”. Подобна дейност се осъществява за първи път, откакто емблематичният обект е построен. Освен реставрация и консервация на художественото платно, беше извършено и почистване и възстановяване на предметния план. Дейностите бяха изпълнени в рамките 45 дни.

       Реставрацията в Панoрaмата се осъществи със средствата, събрани от дългосрочната национална кампания на BILLA България „Ние обичаме България”. Проектът стартира през 2016 г. по инициатива на търговската верига в подкрепа на значими исторически паметници и природни забележителности, част от 100-те национални туристически обекта, които се нуждаят от възстановяване или поддръжка. 

       През 2018 г. кампанията на BILLA България подкрепи един от най-емблематичните исторически обекти в България – Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”. Хиляди българи се включиха в инициативата и дариха средства, закупувайки билети за грандиозен благотворителен концерт в зала Арена Армеец. Така от продажба на билети и други съпътстващи дейности бяха събрани 78 449, 94 лв.

       „Щастливи сме, че за пореден път виждаме резултатите от „Ние обичаме България” – една кампания, която доказа, че може да дава нов живот на значими български обекти. Радваме се, че сме част от една толкова стойностна кауза, и най-вече, че успяхме да обединим около нея цялото общество”, коментира Норберт Мисбрандт, изпълнителен директор на BILLA България.

       „Художественото платно в панорамната зала е един от най-впечатляващите елементи в Панорамата и се радваме, че благодарение на кампанията „Ние обичаме България“ ще успеем да го съхраним за следващите поколения. Тази реставрация беше необходима и сме щастливи, че се случи с подкрепата на толкова много българи. Сърдечно благодарим на BILLA и на всички, които се включиха в инициативата”, заяви Емилия Зорнишка, директор на Регионалния военноисторически музей – Плевен.

       В рамките на кампанията „Ние обичаме България” освен Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, бяха подкрепени още два значими български символа – Паметникът на свободата на връх Шипка (през 2016 г.) и Мадарският конник (през 2017 г.). Благодарение на инициативата на BILLA, през това лято беше завършена реставрацията на бронзовия лъв на Паметника на Шипка. От края на миналата година пък Националният историко-археологически резерват „Мадара”, където се намира Мадарският конник, е с модернизиран информационен център, оборудван с виртуална реалност, образователни игри и съвременна техника, и е още по-привлекателна дестинация за туристите от България и чужбина.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Редовна и извънредна сесия ще…

вторник, 25 февруари 2020
232

Възможностите за сътрудничество с плевенския…

понеделник, 24 февруари 2020
302

Временно се ограничава движението по…

понеделник, 24 февруари 2020
181

Почетният консул на Йордания ще…

петък, 21 февруари 2020
477