Президентът Румен Радев в Плевен: Понятие „провинциална култура” не съществува

1492

Президентът Румен Радев в Плевен:  Понятие „провинциална култура” не съществува

       В рамките на посещението си в Плевен по повод празника Трифон Зарезан Президентът Румен Радев посети Художествената галерия „Дарение Светлин Русев” и разговаря с изтъкнати хора на изкуството от града ни. В срещата участваха Ваня Делийска – диригент на хор „Звъника”, скулпторът Кирил Мескин, д-р Володя Попов – директор на Регионалния исторически музей, художникът Иван Велчев – Йово, Албена Декова – председател на Дружеството на писателите, актьорите Мариета Калъпова, Георги Ангелов, Веселин Плачков, певицата Мариана Попова, Стефка Григорова – директор на дирекция „Хуманитарни дейности” в Община Плевен, представители на медиите.  Доайенът на екипа на ХГ „Дарение Светлин Русев” Мария Мескин представи на държавния глава експозицията на галерията и разказа за историята на културния институт.

         Впечатлен съм от богатството, което е събрал този храм на духовността, а още повече от дарителския жест на акад. Светлин Русев, каза в началото на разговора Президентът. Чух при идването си някой от вас да споменава „провинциална култура”. Държа да подчертая, че такова понятие не съществува. Има качествен или не културен продукт. Един творец може да изявява своя талант навсякъде и всички вие сте доказателство за това, не бива да консолидираме културния живот само в най-големите градове на страната, посочи държавният глава.

       По-голяма финансова децентрализация и независимост на българските общини ще им позволи да създадат по-добри условия за реализация на творците и за развитието на културата на местно и национално ниво. Местната власт има изключително важна роля за формирането на духовността като ценност. Тя трябва да разполага с ресурси да подкрепя и организира активна дейност у артистите и да я популяризира. Необходим е баланс в държавната политика между инвестициите в инфраструктура и култура, каза още президентът. Важно е да имаме инфраструктура и в областта на духовността и културата – трябва държавата да застава зад всички театри, музеи и други институции на духовността, категоричен беше той.

       Община Плевен е може би единствената в страната, която отделя толкова висок процент от годишния си бюджет за култура, разказа кметът Георг Спартански. Местната изпълнителна власт дофинансира Плевенската филхармония, Драматично-кукления театър „Ив. Радоев”, Регионалния военноисторически музей, напълно издържа Общинския духов оркестър, Общинския хор „Гена Димитрова”, Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Ив. Вълев”, няколко галерии, подкрепя редица културни проекти и събития. Град като Плевен заслужава богат културен живот и Общината всячески подкрепя това, подчерта кметът.

       Участниците в разговора поставиха редица важни въпроси пред Президента – необходимостта от промяна на закони, касаещи сферата на културата, най-вече този за народните читалища, от подобряване на координацията с Министерството на културата, както и по-адекватна оценка на общинските съвети относно значимостта на културни институти или проекти.

       Румен Радев посочи още, че са необходими и механизми за духовното развитие на творците и талантите – за тяхното качествено и модерно образование, както и достойно заплащане. Нацията ни не е механичен сбор от хора, тя е съвкупност от ценности, които плевенски творци като Светлин Русев, Илия Бешков, Катя Попова, Гена Димитрова, а днес вие развивате и предавате на следващите поколения, каза в заключение Президентът.

Свалете в PDF