Президентът Румен Радев участва в ритуала по повод 144 години от Третия щурм за освобождението на Плевен

208

Президентът Румен Радев участва в ритуала по повод 144 години от Третия щурм за освобождението на Плевен

       Вече век и половина поколения плевенчани с достойнство и чест пазят спомена за героите, така че той да не потъва в пожълтелите страници на историята. Това заяви президентът Румен Радев в града ни, където участва в отбелязването на 144-ата годишнина от началото на Третия щурм за освобождението на Плевен. Държавният глава отбеляза, че обсадата на Плевен е епопея и като размах на военната операция, и като значение, и като военно майсторство и героизъм. Макар и неуспешен, Третият щурм за Плевен е важна страница в тази епопея и ние трябва да я препрочитаме, за да не забравяме никога цената на свободата, подчерта президентът. Той припомни, че месеците след Третия щурм са решаващи и откриват пътя към Шейново, София и към българската свобода. Държавният глава благодари на жителите на Плевен, че показват, че признателността на народа ни към нашите освободители и техния безпримерен подвиг, за да я има днес България, е по-силна от всякакви политически спекулации.

       В словото си към присъстващите кметът на Община Плевен Георг Спартански подчерта, че докато я има България, докато ни има нас, докато има паметта за тези, които положиха костите си в нашата земя и проляха кръвта си за нашата свобода, винаги ще я има паметта за тези герои, за тяхното дело, за техния подвиг. Той акцентира и върху саможертвата, направена от хилядите знайни и незнайни воини, дошли от далечни земи, за да се сражават за свободата на България. Плевен падна, за да възкръсне България. Нека помним делата на всички, които направиха това възможно и нека нашите цветя и венци в знак на признателност никога да не увяхват пред паметниците на героите, добави г-н Спартански.

       След ритуала Румен Радев връчи в Панорама „Плевенска епопея 1877“ Почетния знак на президента на отговорните за построяването на монумента – на кмета в периода 1971-1979 г. Андрей Романов, и двамата проектанти - арх. Иво Петров и арх. Пламена Цачева. Невероятният мемориален ансамбъл винаги ще ни напомня откъде идва нашата свобода, подчерта президентът и изрази признателност за патриотичната посветеност и професионалните успехи на наградените.

       Държавният глава проведе и среща с работещи в Регионалния военноисторически музей – Плевен. Кметът Спартански подчерта, че културният институт е единственият от всички 30 регионални музеи без изцяло държавно финансиране. Община Плевен е единствената в страната, която отделя толкова висок процент от годишния си бюджет за култура - местната изпълнителна власт дофинансира Плевенската филхармония, Драматично-кукления театър „Ив. Радоев”, Регионалния военноисторически музей, изцяло издържа още няколко културни институции. Директорът на РВИМ Емилия Зорнишка изтъкна, че плевенският военноисторически музей единствен от всички регионални музеи в страната, е на 50 % национално финансиране, поддържането на историческия паметник става без необходимата държавна подкрепа, която въпреки дългогодишните молби, не е била оказвана. Вашата кауза  за опазване на историческата памет е справедлива, защото е кауза за България, заяви президентът и увери, че ще направи всичко възможно в подкрепа на историческия музей.

       В ритуала в Плевен участие взеха посланикът на Руската федерация в България Н. Пр. Елеонора Митрофанова, областният управител Марио Тодоров, общински съветници, много граждани и гости на Плевен. 

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Надлезът към жк „Сторгозия“ ще бъде отворен за движение след разрешение за въвеждането му в експлоатация

Надлезът към жк „Сторгозия“ ще…

понеделник, 20 септември 2021
6440

С празничен концерт и тържествен ритуал Плевен отбелязва Деня на Независимостта

С празничен концерт и тържествен…

понеделник, 20 септември 2021
450

Отбелязахме 103 години от славната Дойранска епопея

Отбелязахме 103 години от славната…

петък, 17 септември 2021
413

Срокът за електронното преброяване се удължава до 30 септември

Срокът за електронното преброяване се…

петък, 17 септември 2021
707