Президентът Румен Радев посети Плевен по повод празника Трифон Зарезан

1581

Президентът Румен Радев посети Плевен по повод празника Трифон Зарезан

       Президентът на Република България Румен Радев посети Плевен по повод традиционния празник на лозарите и винарите Трифон Зарезан. Той беше придружаван от Посланика на Китайската народна република у нас Н. Пр. Дун Сяодзън. На опитното поле на Института по лозарство и винарство – Плевен, ги посрещнаха директорът на научната институция проф. Иван Пачев и кметът на община Плевен Георг Спартански. Заедно те зарязаха лозите и ги поляха с вино за здраве и берекет.

         За мен беше чест да приема поканата и да бъда гост на първия на Балканите Институт по лозарство и винарство. Гордея се с постиженията на екипа, с грижата и усилията му да съхранява генофонда на страната ни и добрите български традиции в лозарството и винопроизводството, каза в приветствието си държавният глава. В знак на признание за дейността на Института той връчи на директора проф. Иван Пачев плакет „Св. Св. Кирил и Методий” на Президента на Република България.

         Отношенията между нашите страни са стабилни и ползотворни. В Китай познават и ценят българското вино и се надявам то да заеме още по-сериозно място на нашия пазар, увери присъстващите Н. Пр.  Дун Сяодзън.

         Кметът изрази удовлетворение от това, че Институтът по лозарство и винарство с богатата си история и живи традиции остава един от символите на града ни.

         Участниците в ритуала бяха поздравени с изпълнения на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Ив. Вълев” – Плевен.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Покана за провеждане на консултации за съставите на СИК на територията на община Плевен

Покана за провеждане на консултации…

четвъртък, 25 април 2024
60

Плевен с писмо до финансовото министерство целеви средства от общинския бюджет да се ползват за ремонт на общински пътища

Плевен с писмо до финансовото…

четвъртък, 25 април 2024
109

Плевен има нов почетен гражданин – професионалният боксьор Йосиф Панов

Плевен има нов почетен гражданин…

четвъртък, 25 април 2024
141

Изложба с детски творби от конкурс за Великден ще бъде открита на 25 април

Изложба с детски творби от…

сряда, 24 април 2024
152