Премиера на филма за Плевен и в Западното полукълбо

2768

"Плевен - Вълни по равнината" е заглавието на документалния филм на Файв Стар Медиа Груп, посветен на града. Място с много паметници, които напомнят за борбата за свобода. Град, който е променил историята на света. Точно на тази територия се решава съдбата на Европа. В Плевен се водят кървави битки, които влизат в учебниците по история. Много значими исторически фигури са минали през града, дори самият император Александър Втори, кеото е изключително рядко събитие в световен мащаб. Войници от различни националности със своите бляскави униформи участват в Руско-турската война, която освобождава България от османско владичество и се създава Третата българска държава.

Интересни факти относно древноримския град Улпия Ескус също са представени във филма “Плевен- Вълни по равнината”. Ескус е името на днешната река Искър. Това е най-големият римски град на територията на днешна България.Регионът около град Плевен е и един от най-благоприятните за винарство и лозарство. В древността мистичната напитка- виното се е използвала за ритуални цели.

Четири месеца след телевизионната си премиера по българския ефир филмът "Плевен - Вълни по равнината" беше представен и на българската аудитория в чужбина.Телевизионният канал за българи в САЩ и Канада - BG7TV, и най-големият кабелен оператор на територията на САЩ – Кейбълкаст, излъчиха филма на 1 януари 2017 година.

Филмът е заснет от професионалния екип на Файв Стар Медиа Груп с дългогодишен опит в документалистиката. Режисьор на филма е Степан Поляков, който режисира популярния филм "София- Историята на Европа", гледан от над 10 милиона души по цял свят. Главен оператор е Момчил Александров, който има значителен опит и в испанското игрално кино. Екипът на Файв Стар Медиа Груп в момента работи по най-мащабния документален проект за 2016/2017г.- Deus Nobiscum/България в блясък/, който бе заснет на територията на 12 държави това лято.

Свалете в PDF