Посланикът на Словакия в Плевен: Свързват ни не само общите корени

657

Посланикът на Словакия в Плевен: Свързват ни не само общите корени

Посланикът на Република Словакия у нас Н. Пр. Мануел Корчак посети Плевен днес и се срещна с кмета Георг Спартански. Дипломатът беше съпровождан от консула при Посолството Ивана Марксфелдова.

         Конкретният повод за визитата е откриването на паметна плоча на наши сънародници, живели в Горна Митрополия. След Втората световна война част от тях се завръщат в родината, но носят България и Плевенския край в сърцето си. Това е един от мостовете, които свързват народите ни, сподели Посланик Корчак. Обединяват ни не само общите славянски корени, но и процесите в годините на преход към демокрация, общото ни членство в Европейския съюз, както и съвременните реалности и предизвикателства, категоричен беше той. Затова използвам случая да науча повече за Вашия град, за неговото развитие, както и за перспективите за сътрудничество.

         България и Словакия винаги са били в добри отношения във времето и сътрудничеството между страните трябва да бъде продължено. Понятието „Обединена Европа” означава именно конкретни контакти и стъпки за сближаване между регионите, а по мой опит културата и образованието са най-благодатните сфери за общи проекти, посочи Георг Спартански. При взаимен интерес можем да установим партньорски отношения със словашки град, като съм сигурен, че ще намерим много допирни точки в полза и на двете страни, допълни кметът.

         Теми на разговор бяха още съвременното икономическо развитие на България и Словакия и последствията от световната пандемия и преодоляването им.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Знакови исторически обекти в Плевен ще работят с вход свободен на 10 декември

Знакови исторически обекти в Плевен…

сряда, 08 декември 2021
222

Синя зона няма да работи на 10 декември

Синя зона няма да работи…

сряда, 08 декември 2021
164

Честваме 144 години от Плевенската епопея с тържествен ритуал

Честваме 144 години от Плевенската…

вторник, 07 декември 2021
631

Община Плевен обявявя процедура за прием на заявления от кандидат–потребители  по проект „Патронажна грижа + в община Плевен”

Община Плевен обявявя процедура за…

понеделник, 06 декември 2021
1214