Посланикът на Швейцария беше на първо посещение в Плевен

3377

Посланикът на Швейцария беше на първо посещение в Плевен

    Посланикът на Конфедерация Швейцария Н. Пр. Мюриел Берсе Коен беше на първо посещение в Плевен днес, придружавана от Бони Бонев – председател на Българо-швейцарската търговска камара. Те се срещнаха с кмета на Община Плевен Георг Спартански.

         Основна тема на разговорите бяха възможностите за ползотворни контакти между двете страни. Пример е Българо-швейцарската програма за сътрудничество, в рамките на която са подкрепени 93 проекта в приоритетни за страната ни области, както и 22 докторанта и научни работници. Нейното изпълнение приключи в края на миналата година, в подготовка е нова програма, предстои тя да бъде одобрена и да заработи, информира Посланик Коен.

         За добрите двустранни отношения сериозен принос има и Българо-швейцарската търговска камара, която въпреки световната криза, породена от заразата с COVID-19, се стреми да привлича швейцарски инвеститори.

Членството на България в Европейския съюз и териториалната й близост са предимства, които я правят предпочитана за нашите предприемачи. За популяризиране на страната ви в нашите бизнес среди направихме видеопрезентация, в която швейцарци, вече инвестирали тук, разказват за своя опит и препоръчват България като добро място за бизнес, подчерта дипломатът.

         Тема на разговорите бяха състоянието на община Плевен, приоритетите, целите и плановете на общинското ръководство, за които разказа кметът Георг Спартански. Той посочи и проблемите, влияещи на развитието на Общината – липса на достатъчно работещи предприятия, довела до обезлюдяването на Северозападния регион, демографската криза, дисбаланса между Северна и Южна България, за преодоляването на който няма работеща стратегия, лоша инфраструктура, последиците от епидемията с COVID-19. Обсъдени бяха и перспективите за община Плевен през предстоящия програмен период.

 

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

„Земеделската чешма“ до ДКТ „Иван Радоев“ в Плевен беше почистена от екип на немската фирма „Керхер“ с професионални машини

„Земеделската чешма“ до ДКТ „Иван…

четвъртък, 19 септември 2024
56

Изложение „Българско е” отново в Плевен от 19 до 22 септември

Изложение „Българско е” отново в…

четвъртък, 19 септември 2024
56

Кметът на Община Плевен ще проведе консултации за съставите на СИК по повод изборите за нов Парламент

Кметът на Община Плевен ще…

сряда, 18 септември 2024
121

Българска кухня представиха на фестивал в Бурса плевенски кулинари

Българска кухня представиха на фестивал…

сряда, 18 септември 2024
120