Посланикът на Кувейт: В двустранните ни отношения има доверие

350

       На първо посещение в Плевен днес беше Посланикът на Държавата Кувейт в Република България Н. Пр. д-р Якуб Юсеф Ал-Атиики. Той се срещна с кмета на Община Плевен Георг Спартански, почетния ректор на Медицинския университет чл. кор. проф. Григор Горчев и настоящия ректор на плевенската Алма Матер проф. д-р Славчо Томов.

         През своя мандат тук съм посетил близо 80 % от по-големите български градове, но отчитам като пропуск, че досега не съм бил в Плевен, защото градът определено има потенциал за бизнес сътрудничество и академичен обмен, посочи д-р Ал-Атиики. Икономическите връзки между България и страните от Близкия Изток бяха много активни преди 1989 г., но впоследствие бележат спад и нашата задача е да ги възстановим в духа на общия интерес, категоричен беше той.

       Първите крачки за сближаване са направени – разкрита е самолетна линия от Бургас и Варна до Кувейт, много мои сънародници вече притежават имоти по Черноморието, някои от тях трайно се установиха тук и развиват бизнес, увеличи се броят на туристите от страната ни, направени бяха дарения на съвременна апаратура на Медицинска академия в София, разказа дипломатът. Всичко това показва, че в двустранните ни отношения има стабилно взаимно доверие, подчерта дипломатът.

       За съжаление, в страната няма нито един студент от Кувейт и моята задача е да възродя и тази област на сътрудничество. Затова след срещата ще посетя лично Медицинския университет и ще се запозная с условията за обучение на чуждестранни студенти, посочи Посланикът на Кувейт.

       От своя страна Георг Спартански разказа за историята и развитието на Плевен, възможностите за бизнес контакти и за медицински туризъм.

       В знак на уважение кметът връчи на д-р Ал-Атиики почетния плакет на Община Плевен.

 

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

С пъстър концерт отбелязаха пети…

четвъртък, 12 декември 2019
118

Училищни отбори премериха сили във…

сряда, 11 декември 2019
113

Отдадохме почит на загиналите за…

вторник, 10 декември 2019
1001

„Синя зона” ще работи на…

понеделник, 09 декември 2019
375