Поклонихме се пред загиналите за Свободата и независимостта ни герои

418

       С изпълнения на духов оркестър при НУ „Христо Ботев” и на Общински духов оркестър започна церемонията по повод Деня на Ботев и на загиналите за Свободата и независимостта на България, която се състоя пред паметника на поета революционер на едноименния булевард в Плевен. Деца от вокална група „Ботевци пеят” изпяха песни, а свещеници отслужиха панихида в памет на загиналите. Да почетат паметта и делото на Ботев и на загиналите за Свободата и независимостта на България бяха дошли народни представители от 15-и Многомандатен избирателен район – Плевен, областният управител на Област Плевен Мирослав Петров, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, общински съветници, военнослужещи, представители на институции, обществени организации, деца и ученици, родителите им, много граждани.

        В словото си пред паметника на поета революционер кметът на Община Плевен Георг Спартански се обърна към присъстващите с думите, че всеки има право да прави избор как да осъществява своята революция – духовна или с огън и меч. „Не знаем какво си е мислел Ботев, когато е слязъл на българския бряг и е тръгнал да освобождава поробените си братя, какви чувства са витаели в него, когато наши, българи, са го гонели от къщите си и са го карали да плаща храната за четниците си. Вероятно са го мъчили грозни въпроси, но той е направил своя избор. Това, което е казвал, той го е мислел, и това, което е казвал, го е правел. А дали помним в ежедневието националните си герои? Дали сме готови да жертваме живота си за кауза? Дали чрез революция трябва да вървим напред? Нашите духовници, дейци на религията, културата и словото са направили така, че да подготвят почвата и да засеят семената, за да дойде огнената комета Христо Ботев, да дойдат Левски и всички наши герои революционери, които да извършат великото си дело – България да стане свободна. Всеки прави и днес своите избори, най-големи съдници са тези наши мъртви физически, но вечно живи герои, които ни гледат от бездънното синьо българско небе и тяхната присъда за нашите думи и дела не подлежи на обжалване. Нека всеки, останал насаме със своята съвест, да прецени – хляб или свинец. Вечна да бъде паметта на героите и нека винаги бъдат знаме и поука за нас!”, каза още г-н Спартански.

        Венци и цветя бяха поднесени в знак на признателност пред подвига на загиналите за Свободата и независимостта на България, воят на сирените точно в 12.00 часа смълча всички и присъстващите сведоха глави.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Временно се преустановява работата на…

понеделник, 16 септември 2019
27

На добър час през новата…

понеделник, 16 септември 2019
83

Политическите сили се споразумяха за…

петък, 13 септември 2019
299

Конкурс за най-атрактивна фотография обявява…

четвъртък, 12 септември 2019
344