Почетохме годишнина от рождението на незабравимия Емил Димитров

2818

Почетохме годишнина от рождението на незабравимия Емил Димитров

       Паметта на световноизвестния незабравим изпълнител и композитор наш съгражданин Емил Димитров беше почетена днес с поднасяне на цветя пред паметника му в центъра на Плевен. Поводът бе 80-ата годишнина от рождението му. Освен ръководството на Община Плевен, да склонят глави пред Емил Димитров дойдоха творци, артисти, общественици, общински съветници, граждани.

       Емил Димитров е роден на 23 декември 1940 година в Плевен в семейство на артисти илюзионисти. Баща му е Димитър Димитров, известен като Факира Мити, а майка му е Анастасия Димитрова, асистентка на Мити. В репертоара си певецът има над 400 композиции, 280 от които авторски, а за периода, в който твори, Емил Димитров издава над 30 албума и създава над 350 песни – най-емблематични сред тях „Моя страна, моя България“,  „Ако си дал“, „Джулия“, „Сбогом, Мария“, „Песен за моята майка“, „Нашият сигнал“, „Песен за Плевен“.

       Новият паметник на незабравимия ни съгражданин беше открит по повод Празника на Плевен – 15 май, през 2018 година. Средствата за изработването бяха набрани с поредица дарителски инициативи на организации и граждани. Автор на паметника е плевенският скулптор Константин Симеонов – Костика.  

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Покана за провеждане на консултации за съставите на СИК на територията на община Плевен

Покана за провеждане на консултации…

четвъртък, 25 април 2024
39

Плевен с писмо до финансовото министерство целеви средства от общинския бюджет да се ползват за ремонт на общински пътища

Плевен с писмо до финансовото…

четвъртък, 25 април 2024
90

Плевен има нов почетен гражданин – професионалният боксьор Йосиф Панов

Плевен има нов почетен гражданин…

четвъртък, 25 април 2024
116

Изложба с детски творби от конкурс за Великден ще бъде открита на 25 април

Изложба с детски творби от…

сряда, 24 април 2024
149