Почетен гражданин дари на Община Плевен ценна колекция картини

3111

Почетен гражданин дари на Община Плевен ценна колекция картини

Почетният гражданин на Плевен Владимир Гуричев и неговата съпруга Виолета Гуричева дариха на Община Плевен колекция картини по повод 140-ата годишнина от Плевенската епопея. Днес кметът Георг Спартански и Владимир Гуричев подписаха свидетелството за дарение в присъствието на екипа на местната администрация и медии. Специално за събитието пристигна г-н Иван Пивоварчук – вицеконсул на Генералното консулство на Русия в град Русе.

         Колекцията съдържа 28 картини на руския художник Николай Овечкин, ръководител на авторския екип, нарисувал преди 40 години платното на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”. Очаква се още три картини на Овечкин да бъдат изпратени от Москва.

         Владимир Гуричев започва да създава колекцията две години след смъртта на Николай Овечкин, когато на пазара се появяват негови картини – основно портрети. По моя преценка подбрах най-добрите 31 от тях, за да ги даря на Община Плевен, сподели дарителят. По думите му, естественото решение е картините да останат в Плевен, тъй като Панорамата е най-мащабната работа на Овечкин. Гуричев изрази благодарност за съдействието това дарение да стане факт към българския посланик в Москва Бойко Коцев и директора на Българския културен център в руската столица Павел Васев.

„Каквото и да кажа за семейство Гуричеви, ще бъде малко. Дай, Боже, повече такива почетни граждани на българските градове“, каза кметът Георг Спартански, който връчи в знак на благодарност на семейство Гуричеви юбилеен плакет, изработен по повод 140-ата годишнина от Освобождението на Плевен. Георг Спартански допълни, че идеята е колекцията от платна на Николай Овечкин да бъде обособена като постоянна експозиция в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”.

Свалете в PDF