По осем критерия ще класират малчуганите при записване за детска градина

4564

По осем критерия ще класират малчуганите при записване за детска градина

Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в детските градини на територията на Община Плевен бе приета на сесията на Общинския съвет днес. Приемането й се налага от влизащия в сила от 01.08.2016 г. Закон за предучилищното и училищното образование.         Целите на Наредбата са по-ефективно използване на предлаганите услуги в детските градини и повишаване на тяхното качество, избягване на случаите на фиктивно записване на деца, систематизиране и прозрачност на процеса при реда за записване на деца в детските градини. В Наредбата е записано, че свободните места в детските заведения се обявяват от директорите на информационни табла по места и в сайта на Община Плевен.

         Родителите ще подават заявления и необходимите документи за записване от 01.01. до 22.04. на текущата година. Обявяването на резултатите с приетите деца от първо класиране се извършва на 29.04. на видно място в съответното детско заведение. Директорите обявяват свободните места след първо класиране на 14.05. и в срок до 23.05. родителите на неприетите деца подават заявление в детските градини, в които има свободни места.

         Класирането ще се извършва по 8 основни критерия, които ще носят различен брой точки. Постоянен адрес на територията на Община Плевен носи 3 точки, настоящ – 2. По две точки ще се дават на всеки родител-студент във висше училище на територията на общината, по още 1 – ако детето е посещавало ясла поне шест месеца преди това. Допълнителни точки ще има за деца сираци и полусираци, деца с увреждания и деца на родители с увреждания, близнаци, братя и сестри на деца, посещаващи същото детско заведение. Контролът по спазване на реда за приемане на децата в общинските детски градини се осъществява от отдел „Образование” при Община Плевен. 

Свалете в PDF