Плевенчани склониха глави пред делото на народните будители

649

       Десетки плевенчани присъстваха днес на ритуала по повод 1 ноември и склониха глави пред делото на народните будители. Церемонията, която се проведе пред паметника на Иван Вазов, започна с изпълнения на Общинския духов оркестър, на Ученическия духов оркестър и мажоретки при СУ „Иван Вазов”, патриотични песни изпълниха децата от хор „Звъника” с диригент Ваня Делийска. Начело на множеството бяха младите възрожденци от НУ „Христо Ботев”, а в почетен караул пред паметника на народния поет се строиха младите гвардейци от ОУ „Д-р Петър Берон”.

       „В Деня на народните будители всички ние се прекланяме пред големите българи, за които духовността е не само призвание, а същност и мисия”, се обърна към присъстващите изпълняващият длъжността кмет на Община Плевен Милен Яков. „Векове наред българската духовност беше и остава стожер на националното ни достойнство и памет, пазител на вярата и езика, най-безценната реликва в историческата ни съкровищница. Безброй радетели за българско самосъзнание - книжовници, просветители, духовници, борци за национално освобождение, вградиха своята любов към Родината, таланта, енергията, мъдростта и волята, смелите си мечти в светилището на българската духовност. Всички ние можем да се гордеем с техните съвременни следовници - нашите учени, творци, млади таланти, хората, посветили живота си на културата и образованието, хората на духа”, подчерта в словото си г-н Яков. Той припомни, че Денят на народните будители е ден на признателност, но и на размисъл - за ценностите на нашето общество, за приемствеността, за приоритетите в нашата вече европейска страна.

       Слово пред събралите се плевенчани произнесе и заместник областният управител д-р Красимир Трифонов, след което на паметника на Вазов бяха поднесени венци и цветя. Тържествената церемония завърши с химна на Р България в изпълнение на Общинския духов оркестър.  

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Основни ремонти са причина за…

вторник, 04 август 2020
438

С временна организация на движението…

понеделник, 03 август 2020
357

Изкърпване на улици в селата…

понеделник, 03 август 2020
226

Общинският съвет прие решение за…

четвъртък, 30 юли 2020
1467