Плевенчани честваха делото на народните будители

225

     Десетки плевенчани се стекоха днес пред паметника на Иван Вазов, за да се включат в отбелязването на един от най-българските празници – Деня на народните будители. В почетен караул пред паметника се строиха младите гвардейци от ОУ „Д-р Петър Берон”, докато Общинският духов оркестър изпълняваше маршове. Начело на множеството бяха и младите възрожденци от НУ „Христо Ботев”. Свещеници от плевенски храмове отслужиха тържествен молебен, след което хор „Звъника” с диригент Ваня Делийска изпълни патриотичен блок песни.

     С поздрав към присъстващите се обърна кметът на Община Плевен Георг Спартански, който припомни делото на будителите във вековете на робство. Той подчерта, че българският народ има два уникални празника – единият е 24 май, когато отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, а вторият – 1 ноември, Денят на народните будители. Днес е ден, в който трябва да кажем високо и силно „благодаря” на нашите учители, на нашите просветители, на всички хора на духа в миналото, сега и в бъдеще, които правят така, че да го има българския род, да я има българската държава, каза още г-н Спартански.

     Представители на общински и областни ръководства на институции и партии, училища и граждани на Плевен поднесоха венци и цветя в знак на признателност пред паметника на народния поет. Тържествената церемония завърши с химна на Р България в изпълнение на Общинския духов оркестър.

 

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Автогарата получи официално статут

понеделник, 12 ноември 2018
315

Коледен базар ще отвори отново…

понеделник, 12 ноември 2018
219

Приключват планираните основни ремонти на…

понеделник, 12 ноември 2018
86

Покана за публично обсъждане за…

понеделник, 12 ноември 2018
214