Плевен се включва в Световния ден на ходенето на 09 октомври

1358

Плевен се включва в Световния ден на ходенето на 09 октомври

   Плевен се присъединява към националната спортна проява Световен ден на ходенето, организирана от Българска федерация „Спорт за всички“ /БФСВ/ за 30-и пореден път. Събитието е част от Спортния календар на Община Плевен за 2022 г.

   По повод Световния ден на ходенето Община Плевен организира пешеходен поход в парк „Кайлъка“ в неделя, 9 октомври 2022 г., от 9.30 до 11.00 часа. Сборният пункт е спирка „Моста“, където всички участници ще получат талони за томбола. Желаещите да се включат в проявата, за която няма възрастови ограничения, ще тръгнат в 9.30 часа към Бригадирската поляна, където в 10.45 часа ще бъдат изтеглени печелившите талони от томболата. Пешеходците ще могат да избират между два маршрута от Моста до Бригадирската поляна - по алеите или по маркираната туристическа пътека през историческата крепост „Сторгозия“ с водач от Туристическо дружество „Кайлъшка долина“. Към събитието ще се присъедини инициативата „Спортувай в Кайлъка“ със спортни игри за цялото семейство. Заниманията за деца и родители ще започнат на Бригадирската поляна в 9.45 часа.

   Спортното събитие цели да се популяризират системните занимания и особено ходенето като физическа активност и неговата роля за здравето, добрата форма, работоспособността и дълголетието на хората, независимо от тяхната възраст, пол, социален и здравен статус.

   У нас Световният ден на ходенето преминава под патронажа на министъра на младежта и спорта Весела Лечева и с финансовата подкрепа на ММС. Световният ден на ходенето е проява от Държавния спортен календар на БФСВ за 2022 г. по „Програма за развитие на спорта за всички“ на ММС и е в изпълнение на Националната програма за физическа активност и развитие на българското население „БУЛФАР’2021 - 2024”. Тази година събития ще се проведат в 15 общини в страната: Плевен, Добрич, Варна, Велинград, Асеновград, Бургас, Ловеч, Казанлък, Кюстендил, Враца, Габрово,  Разград, Русе, Благоевград, София – СО, р-н Панчарево, с. Лозен. В световен мащаб инициативата е част от програмата на Международната асоциация „Спорт за всички“ ТАФИСА.

Свалете в PDF