Плевен се поклони пред паметта на най-великия българин

3606

Плевен се поклони пред паметта на най-великия българин

   Паметен ритуал по повод 145-ата годишнина от гибелта на Апостола на Свободата Васил Левски се състоя пред неговия паметник в Плевен. Организатори са Община Плевен и Общинският комитет „Васил Левски” – Плевен. Събитието започна с военен ритуал с участието на военнослужещи от Единния център за начална подготовка, строят беше приет от командира на центъра полк. Николай Бешев, след което свещеници от плевенски храмове отслужиха панихида.

   Пред събралите се да почетат паметта на Апостола слово произнесе кметът на Община Плевен Георг Спартански. „Винаги е трудно и същевременно лесно да говориш за Апостола. Лесно е, защото ние живеем с неговия образ от първите си съзнателни мигове до последния си дъх, а трудно, защото ако перифразирам голямата българска писателка Неда Антонова, „Трудно е да опишеш вечността”. Левски е съвременник на всяко съвремие и в този смисъл на всеки от нас, той отдавна е надраснал дадените на простосмъртните времеви ограничения и живее вече толкова години – почти век и половина, в съзнанието и сърцето на всеки българин. Изправяйки се пред паметниците на Апостола, всички българи изпитваме смесица от чувства. Това е обяснимо – всички ние обичаме Апостола, всички ние се гордеем с неговото дело и неговите завети, всички ние изпитваме преклонение пред неговата памет, но и всички ние понякога – дай Боже, по-често – изпитваме неудобство за това, че не сме винаги достойни да изпълняваме неговите завети. Васил Левски е постигнал вътрешен мир със себе си, защото е сред малкото хора, имали възможността и привилегията да казват това, което мислят, и да правят това, което казват. Това единство между мисли, думи и действия е характерно само за личностите визионери, начертали пътя за развитие на собствените си народи и на човечеството за години напред. Той не е очаквал от нас да му построим големи паметници и да го въздигаме до небето, за да го откъснем от хората, за които той е дал живота си, нито е очаквал от нас да бъде официално канонизиран за светец. Васил Левски отдавна има своето място във всяко истинско българско сърце. Българите отдавна са провъзгласили своя най-свят българин за своя най-съкровена икона”, каза още г-н Спартански. Той показа пред всички икона на Апостола, дело на плевенчанина Тодор Панов, подарено от автора на кмета на Сирни Заговезни. „Тази икона, сътворена от ръцете на един обикновен българин по вътрешна необходимост, показва отношението на българския род към този най-велик син на България. Васил Левски ще живее в съзнанието, сърцата мислите на тези, които идват след нас, споменът за него и това да следваме скромно неговите стъпки е гаранция да я има България. Апостоле, благодарим ти, че даде посоката, обещаваме да бъдем скромни и смирени пред твоите паметници. И да не забравяме, че той е казал още да не чакаме друг да ни даде, друг да ни освободи, друг да ни помогне, друг да свърши народното дело, а нека всеки на своята позиция да прави онова малко усилие, което очаква от нас Апостола”, завърши словото си г-н Спартански.

   След него към присъстващите се обърна и доц. д-р Венци Росманов – почетен член на Общинския комитет „Васил Левски”, учредител и спомоществовател на Националния поход „Плевен – Карлово”.

   В знак на признателност пред делото и подвига на Апостола бяха поднесени венци и цветя.

Свалете в PDF