Плевен помни!

3423

Плевен помни!

   С празнична Света литургия, отслужена тази сутрин в храма „Св. Параскева” от техни Високопреосвещенства Средно- и Западноевропейски митрополит Антоний, Ростовския и Новочеркаски митрополит Меркурий, Плевенския митрополит Игнатий и Ловчанския митрополит Гавриил, започна тържественото честване на 140-годишнината от Плевенската епопея.

   Програмата продължи с панихида, отслужена в 11.00 часа отново от техни  Високопреосвещенства, пред Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец”. На паметния ритуал присъстваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на правосъдието Цецка Цачева, Парламентарна делегация от Съвета на Федерацията и Държавната дума на Руската федерация, народни представители от 44-ото Народно събрание на Република България, избрани от 15-и Плевенски многомандатен район, посланиците на Руската федерация Анатолий Макаров, на Румъния – Йон Гъля, на Република Беларус – Владимир Воронкович, официални делегации от Москва и Ростов на Дон, Русия, и Николаев, Украйна, членове на Инициативния комитет за честване на 140 години от Плевенската епопея, стотици граждани. Бяха поднесени венци и цветя в памет на загиналите за Освобождението на Плевен.

   В програмата на Община Плевен за отбелязване на годишнината на 10 декември е включен и празничен концерт под мотото „Плевен помни!”.

   Вечерта от 18.00 часа на площад „Възраждане” ще започне Тържествената заря проверка „140 години от Плевенската епопея”, в която ще участва Президентът Румен Радев, който е патрон на честванията.

Свалете в PDF