Плевен отново става столица на пчеларството

2879

Плевен отново става столица на пчеларството

   Поредното XV Mеждународно изложение-договаряне „Пчеларство – Плевен 2017” беше открито днес в Търговски център „Плевен”. Форумът продължава до 12 февруари, организира се от „Партнерс експо” ООД и Областен пчеларски съюз – Плевен, със съдействието на всички браншови пчеларски организации в страната и преминава под патронажа на Министерство на земеделието и храните и Областния управител на област Плевен.

   На официалното откриване заместник-министърът на земеделието и храните проф. д-р Георги Желязков поздрави организаторите и пожела на множеството участници успешни сделки на изложението. Той връчи и поздравителен адрес по повод професионалния празник на пчеларите 10 февруари – деня, в който се почита Св. Харалампий, от името на министъра на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков. Гости на събитието бяха още Николай Маринов, директор на Главна дирекция „Земеделие и регионална политика” в МЗХ, областният управител Ралица Добрева, председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев, заместник-кметът на Община Плевен Тодор Еленков, директорът на ОД „Земеделие” Нора Стоева.

   Повече от 160 фирми, пчелари и организации от страната, Европа и Азия участват в „Пчеларство – Плевен 2017”. Те представят най-новото в областта на пчеларското оборудване и инвентар, восъчни основи, ветеринарни препарати, лицензирано производство на майки и отводки, пчелни продукти и производи, медоносна растителност и др. Изложението е съпроводено от съпътстваща програма, включваща презентации и дискусии по актуални теми в пчеларството, с посещение на образцови пчелини.

   По време на форума се организира и изложба с най-добрите детски рисунки и пластики, взели участие в традиционния конкурс „Пчеларството - екология и плодородие, пчелният мед - здраве и дълголетие”.

Свалете в PDF