ПЛЕВЕН ЧЕСТВА СЪЕДИНЕНИЕТО

657

Всеки народ има в своята история паметни събития, желони, които маркират пътя й в хилядолетията напред и независимо от това колко е голяма, като територия, всяка държава има поводи за национална гордост. Такъв повод за нас е датата Шести септември. Съединението постига обединение на българите в географски, политически, нравствен и духовен смисъл, припомняйки славните събития отпреди 133 години. Това каза в словото си по повод  Деня на Съединението на Княжество България с Източна Румелия кметът на Община Плевен Георг Спартански.

 „Когато се обединяваме за едно, тотално се разцепваме по партийни, политически или икономически причини. Така, както в момента сме разделени на Северна и Южна България и южната част е три пъти по-мощна икономически и десет пъти по-качествена по отношение на инфраструктурата . Ето, това е новата задача на съвременна България, на национални и местни власти, на днешните политици – заедно с народа си да направим така, че да изчезне това икономическо неравенство. Хубавото тук е, че няма българска партия или коалиция, която да отрича тази остра необходимост, и първите стъпки в тази посока вече са направени.

   Историята има своите уроци и не е достатъчно само да ги знаем, а трябва и да ги анализираме и не само това, но и да ги прилагаме. Не да се делим на партии, на обществени и професионални прослойки. Не само да казваме „ние сме най-умни“. Нека да начертаем общите ни приоритети за общото бъдеще на България. Пътищата към постигането могат да са различни, както са различни бреговете на една река, но е важна посоката на течението. Ако ние като народ следваме течението на една наша – българска река, тогава уверявам ви, че това което е казал Стамболов, че Съединението прави силата, а тя ражда независимостта, ще се сбъдне и тогава всички ще гледат на нас с респект, уважение и признание за нашето национално, българско достойнство. Нека да помним, какво ни завещаха нашите деди с акта на Съединението на България. Да живее България!“.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Автогарата получи официално статут

понеделник, 12 ноември 2018
315

Коледен базар ще отвори отново…

понеделник, 12 ноември 2018
219

Приключват планираните основни ремонти на…

понеделник, 12 ноември 2018
86

Покана за публично обсъждане за…

понеделник, 12 ноември 2018
214