Общият устройствен план на град Плевен беше приет от Общинския съвет

2182

Общият устройствен план на град Плевен беше приет от Общинския съвет

       Общински съвет – Плевен, прие днес с гласовете на 31 от съветниците Общия устройствен план /ОУП/ на град Плевен и землището му. Процедурата по изработване на Общия устройствен план на Плевен бе открита с решение на местния парламент през април 2008 год., като от тогава до сега е премината дълга процедура от поредица съгласувания и обсъждания.

       Планът е възложен чрез конкурс по смисъла на Закона за обществените поръчки и Наредбата за провеждане на конкурси в устройственото планиране и инвестиционното проектиране към него на „ТПО Варна – ГЕОАРХ” ООД. Прогнозният срок на действие на документа е 15 - 20 години, като се осигуряват резерви за развитие до 2050 год. Проектът е изработен двуфазно - предварителен и окончателен проект.

       Предварителният проект на Общия устройствен план на град Плевен бе публикуван на сайта на Община Плевен /https://pleven.bg/bg/obsht-ustroystven-plan-na-gr-pleven/predvaritelen-proekt-obsht-ustroystven-plan-na-gr-pleven/, в резултат на което постъпиха множество заявления от заинтересувани лица. Проведено беше на 16.07.2019 год. и обществено обсъждане. През декември 2019 год. бе проведено заседание на Експертния съвет по устройство на територията при Община Плевен в присъствието на представители на заинтересованите ведомства, на което бяха разгледани и всички постъпили писмени становища.

       Общият устройствен план на град Плевен отговаря на новата стратегия на Европейския съюз „Европа`2020”, която налага подобряване на координацията и обвързването на различни политики и национални стратегии, включително на политиката и стратегиите за балансирано и устойчиво регионално развитие в рамките на Европейския съюз, с цел постигане на няколко подсилващи се взаимно приоритети – интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж.

Свалете в PDF