Общинските съветници дадоха съгласие за сключване на договор за побратимяване с Община Зарка, Кралство Йордания

378

       Общинските съветници решиха на редовната сесия днес да упълномощят кмета на Община Плевен Георг Спартански да води преговори за сключване на договор за установяване на партньорски отношения с Община Зарка, Хашемитско Кралство Йордания.

       Отношенията между Кралство Йордания и Република България датират от години и се основават на политика на сближаване на двата народа на базата на икономически и културни връзки. В този контекст по време на посещението на почетния консул на Хашемитското кралство Йордания у нас д-р Хасан Бармауи в Плевен беше заявен интерес от страна на Кмета на Община Зарка инж. Имад Момани за установяване на партньорски отношения с Община Плевен. Д-р Бармауи представи и проект на договор за официализиране на процедурата.

       Град Зарка /в превод „Пътят на водата"/ е административен център на губернаторство Зарка. Той е втори по големина в страната с население близо един милион души. Намира се на около двадесет  километра от столицата Аман и е известен като индустриален център на Кралство Йордания със съсредоточените тук над 50 % от промишлеността на държавата. С редицата си висши учебни заведения Зарка е популярен и като университетски център. След посещението си и в Медицински университет – Плевен, д-р Хасан Бармауи посочи, че една от първите крачки за съвместно сътрудничество е възможността йордански студенти да се обучават в града ни.

       След приключването на преговорите за побратимяване кметът Георг Спартански трябва да внесе договора за побратимяване за одобрение на сесия на Общински съвет – Плевен. 

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Читалищата да ползват безплатно общинските…

четвъртък, 27 февруари 2020
165

Община Плевен ще кандидатства за…

четвъртък, 27 февруари 2020
413

Съветниците отложиха приемането на нова…

четвъртък, 27 февруари 2020
159

Предстои третиране на площите с…

четвъртък, 27 февруари 2020
98