Общинските съветници дадоха съгласие за сключване на договор за побратимяване с Община Зарка, Кралство Йордания

2111

Общинските съветници дадоха съгласие за сключване на договор за побратимяване с Община Зарка, Кралство Йордания

       Общинските съветници решиха на редовната сесия днес да упълномощят кмета на Община Плевен Георг Спартански да води преговори за сключване на договор за установяване на партньорски отношения с Община Зарка, Хашемитско Кралство Йордания.

       Отношенията между Кралство Йордания и Република България датират от години и се основават на политика на сближаване на двата народа на базата на икономически и културни връзки. В този контекст по време на посещението на почетния консул на Хашемитското кралство Йордания у нас д-р Хасан Бармауи в Плевен беше заявен интерес от страна на Кмета на Община Зарка инж. Имад Момани за установяване на партньорски отношения с Община Плевен. Д-р Бармауи представи и проект на договор за официализиране на процедурата.

       Град Зарка /в превод „Пътят на водата"/ е административен център на губернаторство Зарка. Той е втори по големина в страната с население близо един милион души. Намира се на около двадесет  километра от столицата Аман и е известен като индустриален център на Кралство Йордания със съсредоточените тук над 50 % от промишлеността на държавата. С редицата си висши учебни заведения Зарка е популярен и като университетски център. След посещението си и в Медицински университет – Плевен, д-р Хасан Бармауи посочи, че една от първите крачки за съвместно сътрудничество е възможността йордански студенти да се обучават в града ни.

       След приключването на преговорите за побратимяване кметът Георг Спартански трябва да внесе договора за побратимяване за одобрение на сесия на Общински съвет – Плевен. 

Свалете в PDF