Община Плевен започва пълна реконструкция на уличното осветление

4123

Община Плевен започва пълна реконструкция на уличното осветление

       Пълна реконструкция на цялата система за улично осветление започва Община Плевен. „Градът ни ще е първият в страната, чието улично осветление ще бъде изцяло подменено и модернизирано”, подчерта на пресконференция днес кметът на Общината Георг Спартански.

       След проведена процедура обществената поръчка е възложена на фирма „Улично осветление” ЕАД, гр. София със срок за изпълнение на предвидените дейности 240 календарни дни. Днес беше подписан протокол за откриване на строителна площадка, създадена е организация за незабавно започване на ремонтните дейности и те могат да стартират от 24.08.2020 г. „Срокът за извършването им е 240 календарни дни, а от фирмата изпълнител имаме уверения, че ще се постараят да приключат много преди определения краен срок”, каза г-н Спартански. Дейностите по реконструкцията ще се извършват без спиране или отклоняване на движението, монтажните екипи ще се стремят да не пречат на моторизирания и пешеходния трафик.

       Организирани и екипирани са шест монтажни групи с автовишки, има логистична група и такава, която ще се занимава с ремонта на електрическите табла. Дейностите ще стартират от големите транспортни артерии на града. Ще се работи едновременно на три места в града. В жк „Сторгозия” ще се започне с бул. „Сторгозия” /от изхода за София/ и ул. „Цар Самуил”. В централната част на града ще се започне от ул. „Иван Миндиликов”, бул. „Данаил Попов”, ул. „Димитър Константинов” и ул. „Сан Стефано” до обръщалото на тролеите. В жк „Дружба” ще се стартира от ул. „Трети март”, бул. „България” и ул. „Александър Малинов”.  

       Съгласно договора, сключен между Община Плевен и „Улично осветление” ЕАД, фирмата изпълнител ще осигури финансирането на дейностите. След приемането и въвеждане в експлоатация на реконструираната система за улично осветление, Община Плевен ще изплати инвестицията на равни месечни вноски за период от 10 години. Срокът е обвързан с енергийните и експлоатационни спестявания, които са резултат от въвеждането на мерките. За целия период изпълнителят „Улично осветление” ЕАД, гр. София ще извършва гаранционна поддръжка на монтираните нови осветителни тела и други компоненти от системата. Инвестицията за реализиране на дейностите е 5 197 908 лева без ДДС. Въвеждането на мерките ще доведе до икономия на средства за електроенергия в размер на около 372 000 лева годишно и на средства за поддръжка на уличното осветление от около 237 000 лева годишно, с които спестени средства Община Плевен ще изплаща вложените от изпълнителя.

       В проекта за реконструкция на системата за улично осветление са предвидени следните основни дейности:

       - Доставка и монтаж на 7 318 енергоспестяващи светодиодни осветителни тела. Осветителните тела, които са одобрени от Община Плевен и са производство на реномираната фирма PHILIPS, осигуряват допълнителна икономия от предвидената в доклада за енергийна ефективност. Всички осветители са екипирани с последно поколение високоефективни светодиоди. Това осигурява необходимите за този проект високи нива на енергоспестяване и ефективност, както и дълъг експлоатационен живот.

       - Изграждане на система за централно наблюдение и управление на уличното осветление. Ще бъдат ремонтирани 369 електрически табла и ще се поставят компоненти от системата за управление в тях. Компонентите на системата за управление също са производство на фирма PHILIPS. Системата за свързаност е гарантирана за целия 10-годишен период.

       - Ремонт на механични елементи за закрепване на улични и паркови осветителни тела. Доставка и монтаж на 296 броя нови стоманени стълбове и 2 379 броя нови конзоли /рогатки/ за закрепване на улични осветители.

       С приключването на проекта осветителните тела ще може да се наблюдават в реално време и при възникване на повреда ще може се реагира веднага. Друго важно предимство е саморегулирането на системата, което ще става в зависимост от дневната светлина. „Не по-малко важно е, че Плевен ще стане по-светъл и приятен за обитаване. По-добра осветеност ще има както за шофьорите, така и за пешеходците. По-светлите улици и междублокови пространства, паркове и градини ще допринесат и за по-голяма сигурност за гражданите и намаляване на престъпленията”, допълни г-н Спартански.

Свалете в PDF